07 oktober 2009

Ditt o datt om miljö och klimat sista tiden

G20-länderna i Pittsburgh lyckades inte leverera några finansbesked alls. Det man lyckades med var att länderna ska upphöra med subventioner till fossila bränslen. Jösses, jag trodde vi kommit längre! Men det är klart, vi måste ju även klara av det mest fundamentala.

Frankrike och Tyskland vill införa en koldioxidskatt på varor som importeras från länder som inte är med och tar klimatansvar. Ett sympatiskt sätt att genom hot tvinga passiva länder att agera eller en slags protektionistisk eko-imperalism är frågan. Lägger man de moraliska aspekterna åt sidan så anser jag att det här vara ett kliv åt rätt håll. Varor måste beskattas utifrån deras miljöpåverkan.

Näringslivets chefer inom finansmarknaden (med tillsammans 13 biljoner dollar i investeringsportfölj) har i ett upprop efterlyst ett klimatavtal som katalyserar massiva globala investeringar i miljöteknik. ”Investerare är fast i startblocket” var deras budskap till politikerna. ”Vi är redo att styra om kapital för pensionsfonder och annan kapitalförvaltning, men behöver tydliga, långsiktiga och bindande signaler från statsmakterna.”
Det är uppenbart att en del företag ser möjligheter, medan andra fruktar stora förluster. Vissa vill ha klarhet medan andra inte vill bli involverade!

Miljökrav utan handelshinder
Kopplingen mellan världshandeln och klimatfrågan diskuterades på allvar under Doha rundan. Det är ytterst relevant att diskutera var gränsen ska gå mellan tillåtna miljörestriktioner och handelshinder. Villkoren kan här behöva ses över. Det är viktigt eftersom miljöteknik kunskap främst genereras i i-länder och överförda till u-länderna genom tillämpad teknik i importerade varor och tjänster.

The girl who silenced the world for 5 minutes
Klicka här och se denna kortfilm om du som jag missat den. Lika fascinerande är det att titta på åhörarnas ansiktsuttryck som att lyssna på denna fantastiska flicka. Kanske skulle hon byta plats med den kritiserade Ban Ki moon?
”Det finns ingen plan B” sa Thailands premiärminister vid klimatmötet i Bangkok. ”Om vi inte realiserar plan A så går vi direkt till plan F och det står för Failure”.

Kolkritik mot Vattenfall
Äntligen har det blivit lite mer fart I kritiken mot Vattenfalls investeringar I kolkraft. Mot svenska folkets allmänna vilja köper Vattenfall upp gamla kolkraftverk, bryter ny kol och bygger två helt nya kolkraftverk i Tyskland. Det har lett till att Vattenfall nu släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som HELA Sverige.

Sopentreprenörer
En doktor vid namnet Joakim Krook på Linköpings universitet har beräknat hur mycket metaller det finns på svenska soptippar och visat att det motsvarar ett ekonomiskt värde på 100 miljarder kronor. Plats för en ny typ av sopentreprenörer med andra ord som kan återvinna material i gamla deponier. Det lär finns 10-15 miljoner ton metall i landets tippar och det räcker för att täcka det svenska behovet i ett halvt decennium.

Kolgruvor i Arktis
Greenpeace har gjort en klimataktion mot kolgruvorna på Svalbard. Den gamla Sveagruvan, från början en svensk gruva och den största i Norge, ska enligt planen vara i drift ända till 2014 och därefter flyttas till andra sidan fjället. Denna gruva belägen i den för klimatförändringarna extremt utsatta arktis borde vara den första att stängas. Det går bara inte ihop!

Inga kommentarer: