28 oktober 2009

En flytande plastkontinent

Vid FN:s första Världs-havs-dag uppmärksammades det faktum att världens hav är fyllda med så mycket sopor att det flyter runt ett par hela kontinenter av plast i Stilla Havet. Ett bevis om något på vårt slöseri med naturresurser.

De flesta soporna kommer från sjöfart där besättningen slänger ut sitt avfall i vattnet. Även stormar och floder för med sig sopor från land. Plasten bryts ned mycket långsamt. Soporna ser inte bara otrevliga ut, de dödar. Offren är sjöfåglar, fiskar och däggdjur. Fenomenet finns inte bara i Stilla Havet, även svenska hav lider av plastsjukan. Man kan säga att ny forskning pekat ut ett nytt miljöproblem. Troligtvis finns fler stora ansamlingar än den i Stilla Havet.
Det handlar till stor del om mikroskopiska plastpartiklar som inte ”syns”. De flyter en bit under vattennivån. Sjöfarten känner dock till områdena och undviker dem helst. Tydligen ska det handla om 100 miljoner ton sopor.

Andra problem som uppmärksammades var det pågående överfisket, som oftast bedrivs med hjälp av statliga subventioner, och som riskerar leda till många arters utrotning och störda ekosystem. Klimatförändringarna påverkar ju även våra ekosystem i haven negativt. Korallrev får svårt att bygga på kalk när PH-värdet sjunker, vilket påverkar fiske och allt annat liv med katastrofala följder.

Inga kommentarer: