21 oktober 2009

EU:s miljöministrar lyckades

Med 46 dagar kvar till Köpenhamn har miljöministrarna som en del av EU:s klimatsupervecka enats om gemensamma slutsatser, vilka även utgör förhandlingsposition i de globala klimatförhandlingarna.

Miljöminister Andreas Carlgren har gjort ett mycket värdefullt jobb för att ena EU:s alla länder. Inte bara under den heta debatten som rådde under förmiddagens miljöministermöte, utan kanske främst i förberedelserna inför mötet. Andreas har besökt varenda lands huvudstad för enskilda möten med miljöministrarna. Till och med Vatikanstaten har fått ett besök. Hans agerande är en tacksam motvikt till alla handelsresande i pessimism som nu reser runt i världen. Allt för att få alla med på tåget.

Följande har man enats om:
- Behov av att minska utsläppen med 85 % till 2050 jmf med 1990 års nivå
- Bekräftat behovet av att minska med 30 % till 2020
- Slagit fast att det kräver motsvarande utsläppsminskningar även från andra parter
- Överens om att det behövs krav på minskade utsläpp för flyg med minus 10 % till 2020 jämfört med 2005 och för sjöfarten med 20 % för samma period.
- Att det krävs åtgärder för att minska avskogningen.
- Att i-länder behöver arbeta tillsammans med u-länderna för att klara deras utsläppsminskningar.
- Att verka för att införa en eko-effektiv ekonomi med effektivare användning av naturresurser och energi. Det gör oss samtidigt mer konkurrenskraftiga.

Självklarheter kan tyckas när man är otålig, men det är tyvärr inte självklart för länder såsom tex Polen. Ett land som nästan helt saknar miljöpolitk (se tidigare blogginlägg om Polens miljöpolitik här)

Den hetaste debatten väckte nog den om vad som ska ske med överskottet av tilldelade utsläppsrätter från Kyoto-protokollet. De uppgår till 10 miljarder enheter, d v s fem gånger mer än vad EU:s eget handelssystem tillåter. Att sälja dem skulle visserligen ge intäkter, men samtidigt skapa ”hot air”, d v s utsläpp någon annanstans motsvarande det EU själv minskat. Det skulle fullständigt undergräva trovärdigheten för utsläppshandeln. Polen var sannolikt den enda som kunde tänka sig att göra det.

Inga kommentarer: