03 december 2008

Ankomst Polen ur miljöperspektiv

"Är det något problem med klimatet?", frågade taxichauffören som tog mig till hotellet. För honom har klimatkonferensen knappast någon mer betydelse än ett uppsving i affärerna. Polen har ju inte direkt utmärkt sig för progressiv miljöpolitik. När jag frågade svenska ambassaden här vilka miljöfrågor som är aktuella i landet, kunde de inte riktigt komma på någon. Miljöfrågor verkar inte just finnas som separata frågor. Ett värdefullt våtmarksområde måste dock hanteras, då det lägger i vägen för ett tilltänkt motorvägsbygge.

Området heter Rospunda-dalen och håller unika naturvärden. Den förre miljöministern Jan Szyszko var så angelägen att få vägen dragen genom detta Natura 2000 att han försökte dölja dess höga naturvärden, kringgick gällande miljölagar och ändrade områdets gränser. Den polska kammarrätten har två gånger ogiltigförklarat miljöprövningen. EU-kommissionen har stämt Polen och möjligheterna för landet att vinna i den kommande EG-domstolen bedöms som minimala. Den nye miljöministern Maciej Nowicki är kunnig naturvetare och har fått ta på sig rollen att städa i soppan. "Den förra regeringens totala brist på seriös inställning i miljöfrågorna har gjort att vårt anseende rasat", säger Nowicki. Vi måste lära folk att EU:s miljöskydd måste respekteras.

Förra gången jag var i Polen träffade jag denne Szyszko. Andreas och jag gjorde en snabbtripp ner en kväll för att övertyga honom om behovet av en ambitiös aktionsplan för Östersjön och ett förbud för fosfater i tvättmedel. Mottagandet och ankmiddagen var utsökt (Szyszko är själv ankuppfödare). Med fosfaterna gick det dock lite trögare, de har ju en inhemsk tvättmedelfabrik som de vill skydda från modernt miljötänk. Trägen den som vinner dock. Efter fortsatt nötande lyckades vi en månad senare att få staterna runt Östersjön att enas om en aktionsplan värd namnet. Nu återstår att sätta tryck på dess uppfyllande.

Dagen efter vårt besök hölls en omröstning om misstroendeförklaring mot regeringen i parlamentet, vilket ledde till att Szyszko och hans partkamrater fick lämna in. Ska bli intressant att se vad Nowicki kan innebära för polsk miljöpolitik.

Inga kommentarer: