02 december 2008

Fakta om klimatkonferensen

Konferensen samlar 192 av de parter som omfattas av FN:s konvention om klimatförändringen (UNFCCC). Konventionen härstammar från Rio-konferensen 1992 och efter dess antagande hålls varje år en global konferens för konventionens genomförande. Detta är den fjortonde.
Klimatkonferensen är samtidigt det fjärde mötet för de 183 parter som omfattas av Kyoto-protokollet.

Förra året hölls klimatkonferensen i Bali.Målet är att gå i mål med en ambitiös och effektiv klimatöverenskommelse vid nästa års konferens i slutet av året i Köpenhamn.

Till konferensen kommer representanter från näringsliv, miljöorganisationer, forskare och politiker. Sveriges delegation består av 45 personer. Arbetet kommer att ske parallellt med olika frågor som behöver ingå i den nya klimatregimen. Vid sidan arrangeras inte mindre än 200 seminarier och föreläsningar på olika klimatteman.

Under de två sista dagarna av deltar omkring 150 miljöministrar. Andreas Carlgren har en viktig roll och anländer några dagar innan det. Miljöministerdelen kommer att öppnas av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, med bistånd från bl a Fredrik Reinfeldt.

Konferensen pågår 1-12 december.

Inga kommentarer: