07 december 2008

Vi har råd att åtgärda klimatet

Goda nyheter. Kostnaden för klimatåtgärder kostar mindre än en halv procent av ländernas BNP till 2030 visade redan förra årets rapport. För utsläppsminskningar behövs ca 200 miljarder dollar per år och för klimatanpassning ytterligare 50-100 miljarder dollar. Visserligen är det mycket pengar, men lite jämfört med det totala kapitalflödet i världen.

1 dollar som investeras i klimatet nu sparar upp till 7 framtida dollar i kostnader för klimatförändringarna. Samtidigt, som Indiens miljöminister uttryckte det, "är det svårt för mig att föreslå dyra mål när jag blev vald av dem som oroar sig för höjda matpriser".

Ett litet bakslag kom här i Poznan när man nu redovisar en kalkyl där kostnaden stigit med 170 %. Inte p g a ändrade utsläppsnivåer, utan för att energikostnaden stigit.

Arbetsgruppen kring finansiering har dock varit kreativ. Det finns massor av förslag på bordet som man kan börja förhandla om redan nu. Tillsammans har de potential att generera många miljarder dollar per år och motsvara rådande behov. Det handlar inte om att överge marknadsmekanismerna, men att utveckla dem. De flesta verkar eniga om att det dessutom behövs offentliga medel och nationella riktlinjer, inte minst för att styra privata investeringar. Politiken behövs på många områden.

Det är också positivt att de flesta verkar inse behovet av att inte bara studera, kalkylera och beräkna i all evighet. Vi har tillräckligt på bordet för att agera. Vissa förslag är man redan enig om. Uppfattar att man just nu försöker komma överens om vad man inte är överens så att detta kan hissas till högre höjder i slutet av veckan.

En sak står i alla fall klart. Om man ska reformera de finansiella flödena så krävs finansministrarnas medverkan. De har eget möte i Warsawa 9-10 december. Den dagordningen är viktig.

Inga kommentarer: