02 december 2008

Flygande tankning i Poznan

Klimatmötet i Polen är halvvägs från Bali till Köpenhamn. Jämfört med tidigare har ett dubbelt förhandlingstempo pågått under året. Seminarier mixat med "brain-stormings" och ingående diskussioner har fört upp många intressanta förslag. Det finns en ökad förståelse för vad som krävs för att få alla parter med på en gemensam uppgörelse.

Nu är dock tiden inne för att påbörja förhandlingarna om vad som ska ersätta Kyoto-protokollet när dess första period går ut 2012. Detta är klimatmötets viktigaste uppgift. 700 sidor av förslag och idéer från årets arbete har konkretiserats i ett samlat dokument på 82 sidor. Det faktum att det ligger en text på bordet ger parterna möjlighet att för första gången uttrycka sina positioner i olika frågor.

Av strategiska skäl avstår dock framförallt EU från att pressa förhandlingarna för långt. "Det ligger i vårt intresse att inte pressa USA på konkreta siffror medan Bushadministrationen sitter kvar. Vi kommer att nå längre om vi inväntar den nya regimen. Viktigast är att upprätthålla mycket höga förväntningar på Köpenhamn", säger Andreas Carlgren.

Parterna behöver med andra ord gå ner för tankning i Poznan, i flygande fart vidare mot Köpenhamn.

Inga kommentarer: