10 december 2008

Från finanskrasch till klimatboom

Det gäller att tänka positivt. Att se möjligheter där andra inte ser dem. Som finanskrisen t ex.

Kraschen ger oss en unik möjlighet att ta itu med de globala miljöproblemen. Kraftiga investeringar i förnybar energiproduktion och energieffektiviseringar kan vara en morot för att få fart på ekonomin.

Låt oss göra hållbar energi till en mänsklig rättighet. Enkelt tillgänglig för alla.

Förutsättningen för att klara klimatutmaningen är att snabbt skala upp befintlig miljöteknik och att överföra den till utvecklingsländerna. Den goda nyheten är att den mesta tekniken redan finns.

För att klara utmaningen krävs att u-länderna hoppar över en del av våra steg i utvecklingen (eller väljer egna). Mobiltelefoner i Afrika istället för trådbunden utbyggnad är ett sånt exempel. Afrikanska kontinenten har den högsta mobiltillväxten av alla världsdelar, en genomsnittlig ökning med 60 % från 1999-2004.

Många här menar att tekniköverföringen först måste lösas innan man kan anta en ny klimatregim. Det diskuteras även om inte överföringsinsatser också ska vara mätbara, kontrollerbara och rapporterbara.

Bill Clinton sa "Jag hade tur under min tid som president. IT-boomen gav ekonomisk tillväxt. Jag är övertygad om att klimatomställningen kan bli nästa motor som bidrar till den största ekonomiska tillväxten sedan andra världskriget. För utvecklingsländerna innebär det högre tillväxt än vad som annars varit möjligt. Problemet är att vi inte kan bevisa det förrän det har skett." Men vi kan visa på många goda exempel på hur denna sektor växer lavinartat.

Alla nationer pratar om satsningar i denna nya tillväxtsektor. Det gäller för Europa och Sverige och hänga med. Spelplanen är utrullad. Nu gäller det att ta för sig av klimat-boomen!

Inga kommentarer: