08 december 2008

Ööööööö CDM

Ööööööö CDM, ööööööö flexibla mekanismer, ööööööö utsläppskrediter...
Det är lätt att bli insnöad på begrepp i den här branschen.

Här kommer en miniförklaring:
De 37 länder som omfattas av Kyotoprotokollets krav på utsläppsminskningar kan nå målen genom att investera i utsläppsminskningar i andra länder. Det kallas flexibla mekanismer. Att låta marknaden göra där det är kostnadseffektivast. Klimatet struntar ju i landsgränser.

Marknaden kallas på engelska för Carbon market (eftersom koldioxid är den vanligaste växthusgasen), d v s kolmarknad. Åtgärder bokförs som certifierade utsläppsminskningar.

När i-länder gör utsläppsminskningar i u-länder kallas det CBM (Clean Development Mechanism) och när de görs i ett land under högre utveckling kallas det JI (Joint Implementation). Alla åtgärder måste vara mätbara, rapporterbara och verifierbara.

Systemet är fortfarande under utveckling och mycket behöver förbättras. Därför pågår intensiva diskussioner om förbättringar och hur man kan skala upp för att leverera mer utsläppsminskningar. CDM fångar inte in de projekt som har lägre lönsamhet eller ingen lönsamhet alls och i länder med besvärliga investeringsförhållanden sker för lite.

Idag sker i princip alla investeringar i Kina, Brasilien och Indien. Afrika protesterar mot att de inte får någon del av kakan. De har så låga utsläpp redan att det inte blir så stor effekt med projekt där. Dessutom kritiseras CDM för att satsa i projekt som hade blivit genomförda ändå och i åtgärder som man istället kunde ha lagstadgat bort.

Systemet är dessutom byråkratiskt och sekretariatet räcker inte till för att hantera alla ärenden. De bolag som tar på sig att genomföra projekten har det inte heller lätt. Många underskattar svårigheten i att hitta projekt och hur komplext det är att få dem på plats. Förut var det svårt för projekt att hitta köpare. Nu är det svårare att få tag i projekt.

Här är man dock eniga om man är inne på rätt väg och att ett fungerande system är nyckeln till framgång för klimatet. Och detta är en akut fråga. Annars faller en stor del av trovärdigheten i FN:s klimatarbete.


Godnatt loggboken.
öööööööööööööööözzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Inga kommentarer: