Vi väntar med spänning besked från miljöministrarna i Bryssel om de sista delarna i klimat- och energipaketet. I natt förhandlade de handel med utsläppsrätter till efter midnatt utan att lyckas bli eniga. En ny förhandling behövs med andra ord. EU:s miljöminister Stavros Dimas kallade klimatpaketet ett av de viktigaste lagstiftningsarbeten som EU gjort på senare år.
Målet med den föreslagna lagstiftningen är att minska EU:s växthusgasutsläpp med 20% fram till 2020 samt att öka användningen av förnybar energi med 20% och öka andelen biobränslen med 10%. Förhandlingarna har skett i form av en trialog mellan parlamentet, rådet och kommissionen. Parlamentet hoppas på en omröstning i Strasbourg den 17 december, men det är efter Poznan. Nästa station är toppmötet 11-12 december, när EU:s regeringschefer ska behandla paketet. Det är samtidigt som Poznans två sista dagar.
Den del av klimatpaketet som handlar om utsläppskrav på bilar blev ju inte direkt någon Grön uppgörelse. Bilföretagen har inte precis lobbat för ny teknik. Man undrar vilka bilar de tror att kunderna kommer att vilja köpa i en lågkonjunktur och med ökad klimatmedvetenhet. Samma bensinslukare som för ett par år sedan?
EU har dock förstått behovet av effektiva instrument för att förhindra fortsatt avskogning. Den står för 20 % av de globala koldioxidutsläppen. Åtgärder här är dessutom mycket kostnadseffektiva och man räddar samtidigt den biologiska mångfalden. Win-win med andra ord. Men idag är det win-lose istället. Enkelt uttryckt kan man säga att avskogning sker för att det är mer lönsamt på kort sikt att avverka och använda marken till annat än att bruka den hållbart. Det beror i sin tur på att de värden som skogen producerar inte värderas.
EU enades idag om att betona vikten av skogsskydd och hållbart brukande. EU lyfter framgångarna i det frivilliga instrumentet FLEGT (där överenskommelser med virkesproducerande länder görs om kontroll av illegal avverkning och om att säkra förvaltningen), samt efterlyser certifiering av virke. Men EU stödjer även att finansiella mekanismer utvecklas i den nya klimatöverenskommelsen och att dessa även ska ta hänsyn till behovet att skydda biologisk mångfald, fattigdomsbekämpning samt lokalbefolkningens behov. Grönt ljus för REDD med andra ord.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar