06 december 2008

Genombrott i klimatfrågan!

Världens länder är beslutna att skydda klimatsystemet åt nutida och framtida generationer!
- Växthusgaser ska stabiliseras på en nivå som förhindrar farlig störning, säkrar fortsatt livsmedelsproduktion och möjliggör ekonomisk utveckling på ett hållbart sätt!
- Där det föreligger hot om allvarlig skada bör inte avsaknaden av full vetenskaplig säkerhet användas som förevändning för att skjuta upp såna åtgärder!

Länderna är överens om att klimatförändringarna är orsakad av mänskligheten, medvetna om havens och skogarnas roll som skogssänka samt överens om att det krävs bredast möjliga samarbete och en effektiv överenskommelse för att lösa frågan. Man är även överens om att alla bör införa en effektiv miljölagstiftning.

....problemet är bara att detta kom världens länder överens om redan 1992, i Rio, då FN:s klimatkonvention antogs.

Det finns anledning att fråga oss själva vad vi hållit på med de senaste 16 åren!?

Tappat tid på Kyoto-avtalet är ett svar. Det omfattar bara 30 % av jordens totala utsläpp och målet är bara att minska utsläppen med 5 % jämfört med 1990 års utsläpp. Det är inte mycket att hurra för när vetenskapen visat att det snabbt behövs mellan 25 och 40 % utsläppsminskningar.

Det positiva är att det nu pågår en väsentligt större process och med betydligt högre ambitionsnivå. Den omfattar alla länder och alla utsläpp.

En brännhet fråga är därmed vad som är rättvist. Hur mycket ska tillkommande länder såsom USA göra för att matcha det Kyoto-länderna redan gjort? Och ska man fortfarande utgå från 1990 som basår för nya mål?

Inga kommentarer: