10 december 2008

Krognytt från Bryssel

Tog mig en bläcka på krogen igår. Gott öl och gott prat. Precis vad jag behövde. Är nog bäst att utelämna det mesta av kvällen från Bloggen, men låter er ta del av senaste nytt från Bryssel (från en karl som leder förhandlingarna i parlamentsgruppen).

De bra nyheterna är att man igår fick igenom målen om förnyelsebar energi utan allt för mycket eftergifter. Det finns heller inga protester mot utsläppsmålen. Vad som är mindre bra, är att man ej enats om bördefördelningen och inte heller om utsläppshandeln. För att våga anta planen vill man även vara säkra på att kunna räkna in koldioxidlagring, men de utvecklingspengar som behövs för tekniken vill ingen i nuläget pytsa upp.

Dessa är med andra ord de frågor som regeringscheferna får på bordet imorgon och som ska redovisas lördag morgon. När jag berättade om Merkels möte med Tusk igår blev han helt tyst en lång stund och uttryckte sen uppgivet att parlamentet faktiskt inte måste ta beslut den 17:e om paketet är dåligt.

Det troliga är att toppmötet ändå enas om något, om än urvattnat. Om man inte gör kräver nämligen EU:s författning att förslaget går till en andra läsning och då förskjuts beslutet ett år till.

Våra svenska parlamentariker och Andreas gör verkligen allt som står i deras makt att få till en bra uppgörelse. Hårt jobb dag och natt. Är inte heller orolig för att Reinfeldt skulle vika ner sig. Lider med dem om de på klassiskt politikermanér ska behöva förklara ett misslyckande som om det ändå var en framgång.

Besökare till konferensen möttes idag av människor som stod på rad med budskapet: ”Var är ni EU?” Människorna var i form av is-skulpturer som redan börjat droppa i väntan på att världen ska visa ledarskap.

Inga kommentarer: