Ett dansgolv som genererar el, dimm-fångare från Cape Verde, biobränsle från alger, luftkonditionering för bussar som fångar koldioxid, hängande trädgårdar från Bangladesh, soldrivet internet-café från Gambia – ja det var mycket ny spännande teknik som presenterades vid en miljöteknikutställning i Poznan i samband med klimatmötet.
Den polske miljöministern Nowicki, själv författare och prisbelönt miljökämpe, var initiativtagare till utställningen. Valet av utställare hade varit noggrant, man ville bara ha det viktigaste och mest spektakulära. Dessutom krävdes att den skulle var lättillgänglig även för u-länder. Resultatet blev 200 utställningsobjekt från 29 länder.
Det fanns bara en hake. Var var Sverige?
Där fanns lågenergilampor från Holland, lågenergihus från Polen, danska värmepumpar, kylväxlare från Holland, tysk elektronik som slår av stand-by-lägen, tysk byggmaterial i kolfiber, biobatterier från Sony, energi-spar-däck från Michelin, vätgasbilar från BMW, elhybrider från Toyota, japansk eco-körningssimulator, start- och stopsystem för bilmotorer i statstrafik från Tyskland. Men ingen svensk miljöteknik.
Men i bioenergiutställningen då, tänkte jag. Här kommer väl ändå Sverige att briljera med sina framgångar. Men nej. Andra generationens pellets presenterades från Holland, biodiesel från Israel, bioenergi från Rödalger från Korea, andra generationens biodrivmedel från Air Liquide! Och här har staten satsat hundratals miljoner i att utveckla denna teknik i Sverige.
Okej, i vindkraftsmontern fick jag ge mig. Vattenfall var där, konstigt hade väl annars varit. Det är ju ändå ett av Europas ledande energiföretag. Men de visade traditionell vindkraft. De nya lättvindsturbinerna kom från Danmark och de flytande havsvindkraftverken från Norge.
Låt oss hoppas att Sverige bara missat inbjudan. För inte kan det väl ha med den svenska självgodheten att göra? Vi som så ofta pratar om hur långt framme vi är med miljöteknik, teknik som vi ser stora exportmöjligheter i. Då är det bäst vi blir lite offensivare. Alla länder man lyssnade på i Poznan satsar nu för att vinna marknadsandelar inom miljöteknik.
Längst går Förenade arabemiraten, med sitt välkända Masdar City. En stad som inte ska avge några sopor och vara helt klimatneutral. Med pengar går allt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar