11 december 2008

Klimatklockan tickar fort - Krönika Dalarnas Tidningar

Detta är en krönika som publicerades i Dalarnas Tidningar lördag 12 dec. Strax efteråt var mejlboxen full av upprörda klimatskeptiker.

En man från Indien sa: ”För fem år sen trodde vi att detta var ett problem för våra barnbarn. För två år sedan trodde vi att det var ett problem för våra barn. Nu ser vi att det är ett problem för oss.” Torka, översvämningar, skogsbränder och stormar ökar i utsträckning. De senaste 20 åren är de varmaste på 500 år. Egentligen spelar det ingen roll hur mycket av detta som människan orsakat och att klimatet i urtid har skiftat.

FN har samlat ledande forskare från hela världen som presenterat fakta, fakta som för varje år skärps. Alla regeringar har ställt sig bakom och enats om att temperaturen på jorden inte får öka med mer än 2 grader. Antalet människor med allvarlig vattenbrist kommer annars att öka med flera miljarder. 25 % av jordens arter dör ut vid 2-3 graders ökning. Vid 6 graders temperaturökning är möjligheterna till mänskligt liv begränsade.

För att klara 2 grader så måste utsläppen av växthusgaser börja minska senast 2015. Kurvan pekar dock uppåt fortare än någonsin förut. Jobbigt va?

Alltså måste vi agera nu, och lyckas! Allt vi gör från nu och framåt spelar roll. Atmosfären är redan fylld med mer koldioxid än den klarar. Det är dumt att tro att det ordnar sig av sig själv.

Ekosystemen kan dessutom själv starta processer som leder till en ännu snabbare uppvärmning. Hit hör havsbottnar och den tinande tundran på norra jordklotet som frigör metangas i stora mängder. Eller haven, som likt en sockerlösning, inte längre kan absorbera koldioxid.

Man kan ledas i tron att Sverige är en vinnare på varmare klimat, men det finns inga vinnare. Sverige kommer inte att gå oberörd ur globala miljökriser, krig om naturresurser och ökade flyktingströmmar.

Trots allt detta dystra så finns det hopp. Riktigt bra hopp faktiskt! Vi har redan det mesta av den teknik som krävs för att åtgärda problemet och det kommer bara att kosta 3 % av världens BNP till 2030. Att vänta kommer att bli mycket dyrare.

Så vad väntar vi på? Bättre väder?

Inga kommentarer: