04 december 2008

Rafflande slutförhandling om EU:s klimatpaket

För EU:s trovärdighet i de internationella klimatförhandlingarna är det absolut avgörande att man lyckas enas om ett kraftfullt energi- och klimatpaket. Eftersom EU är starkast pådrivare här i Poznan är dagens EU-rådsmöte en av de viktigaste händelserna under klimatkonferensen.

Mötet har föregåtts av ett mycket intensivt arbete från många parter som åkt land och rike runt för att få alla med på tåget. Idag, då EU:s miljöministrar träffas, inleds den slutliga behandlingen där var och en kan bekänna färg. Låt oss hoppas på att parterna går in i diskussionerna med en stark vilja att leverera det Europas invånare förväntar sig av dem. Detta gäller inte minst Polen.

Under invigningen av klimatkonferensen berömde Polens premiärminister Donald Tusk EU för att de i sitt interna arbete särskilt tar hand om de svagaste och att detta borde kunna vara en förebild i det internationella klimatarbetet. Man får känslan av att detta samtidigt var en stark signal om att Polen kommer att kräva eftergifter när EU gör upp energi- och klimatpaketet.

Miljöministrarna överlämnar därefter slutförhandlingarna om energi- och klimatpaketet till regeringscheferna vid EU: nästa toppmöte, vilket sammanfaller i tid med Poznans slutdagar.

"Starka krafter driver på för att klimatpaketet ska gå igenom. Jag räknar med att vi under toppmötet kommer att kunna bekräfta att EU är överens", säger Andreas Carlgren.

Inga kommentarer: