Det som under veckan i Poznan länge såg mörkt ut löstes till stor del den sista natten, men då hade de svenska journalisterna åkt hem. Mötet blev en framgång på flera områden och Sverige agerade konstruktivt. En fond, som kommer att ledas av Jan Cedergren, finns nu inrättad för stöd till länder som drabbas av klimatförändringarna. U-länderna vill nämligen inte gå vidare och diskutera utsläppsmålen innan i-länderna betalar för deras klimatskador. Besvikelsen bestod i att så få rika länder håller sina biståndslöften och redan nu bidrar till fonden. Därför var Sveriges besked om 4 miljarder i miljöbistånd extra viktiga.
Det kommer att vara ett tredubbelt tempo på vägen till Köpenhamn och det finns anledning att vara optimistisk. Inga länder ifrågasätter längre allvaret i klimatfrågan och massor av länder har här redovisat egna klimatmål. Indien storsatsar på förnyelsebar energi och Kina kommer på bred front. Obama lovar stora förändringar när han tar över.
Våra egna miljöval i vardagen gör verklig skillnad och vi själva är, precis som Sverige, förebilder för andra. Sverige har t ex visat att det går att förena ekonomisk tillväxt med utsläppsminskningar. Det är en viktig signal, för många andra länder tror inte att det är möjligt.
Vi kan också tillåta och välkomna en tuff klimat-politik. Allt fler kommuner tar fram energiplaner och regeringen kommer snart med energi- och klimatförslag som ska motsvara EU:s mål om 30 % utsläppsminskningar till 2020. Innehållet kommer att vara det politiker bedömer att väljarna accepterar. Politik och förändring startar alltså med oss.
Mitt ”Bra miljöval” just nu är optimism. Helt enkelt för att jag vill det och för att det då blir lättare att lösa även detta miljölarm, precis som vi med gemensamma krafter löst många av de tidigare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar