"USA har dragit på sig mycket kritik genom att vi ej skrev på Kyoto-protokollet. Det har gett en hel del ärr", sa deras klimatambassadör Harlan Watson i början av veckan. Han är noga med att betona den process som pågår parallellt inom G8-länderna. USA har ju högst motvilligt inordnat sig FN:s globala process. Han försökte även slicka såren med att säga att det nu visar sig att USA hade rätt från början. Det var fel att prata utsläppsminskningar innan det fanns teknik för det. Vi behöver koldioxidavskiljning och högteknologisk kärnkraft.
USA har också uttalat att deras mål med Poznan är att hålla alla dörrar öppna för den nye presidenten och att inte komma överens om någonting. Idag sa Harlan att han inte ser att detta mål är hotat på något vis och att "det återstår att se om vi går i mål i Köpenhamn." Jag hade velat höra lite mer offensiva tongångar, men är inte förvånad.
Med Obama som ny president i USA ökar förhoppningen om att de ska visa högre ambitioner i klimatfrågan. Medan EU och Sverige sänkt sina utsläpp sedan 1990 har USA ökat sina Obama har uttalat ett mål om minus 80 % till 2050. Det som diskuteras här i Poznan är dock målet till 2020 där han angett att kursen är att nå ner till 1990 års nivå.
Att USA kommer att satsa på utsläppshandel verkar alla övertygande om. Flera delstater har det redan och nästa steg är ett federalt system. Även länder som Australien, Nya Zealand, Schweiz och Norge har planer för det. Det innebär att vi kommer att se ett mer eller mindre globalt system för utsläppshandel.
Såg idag en rapport som var beställd av den ansvarige för kongressen. Rapporten slår fast att utsläppshandeln i Europa har varit fungerande när det gäller att nå utsläppsminskningar, men att CDM inte fungerat såsom önskat. Om de väljer att följa den så kanske vi kommer att se en lite ny inriktning, med CDM i större utsläppsländer (i-länder).
Överlag känns dock USA:s agerande mer hoppingivande än någon gång tidigare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar