Lite skvaller som jag samlat under tiden i Poznan:
Saudi Arabien gör sig till företrädare för oljeländerna och kritiserar FN för prata mer energi än klimat, i syfte att förstöra deras ekonomi. Man vill ha ekonomisk kompensation för att man inte kommer att få sälja lika mycket olja i framtiden. Här har Norge en viktig uppgift att vara motvikt. De har antagit ett ambitiöst mål om att bli klimatneutralt till 2050. För att få ihop det med fortsatt oljeborrning satsar man 3 miljarder ur oljepengar för att utveckla teknik som avskiljer och lagrar koldioxid. Oljevinsterna vill man sedan använda till att hindra avskogningen i tropikerna.
Polen har fått en ny miljöminister som för omväxling skull bryr sig om miljö. Tyvärr verkar han inte rå på premiärminister Tusk som sätter käppar i hjulet för EU:s klimatpaket.
Kanada, Ryssland och Japan hänvisar till välfärdsförluster och dribblar för att få fram ett så lindrigt basår som möjligt, trots att man gått med på 1990 i Kyoto-protokollet. EU är mycket tydliga med att 1990 bör bestå, man vill ju kunna tillgodoräkna sig det man redan gjort. USA, som inte varit på banan tidigare, vill naturligtvis ha ett så sent utgångsår som möjligt och ger EU en passning om att man fick mycket utsläppsreduktioner med enkla åtgärder efter Sovjetunionens sönderfall. Det är uppenbart att alla vill ha det mål som gynnar en själv bäst.
Chile poppar upp som konstruktiv part.
Maldiverna planerar att köpa landyta i Australien för att slippa leva som klimatflyktingar i framtiden och Tuvalu har efterfrågat nya bostäder för hela befolkningen inom fem år. Det är inte svårt att övertyga dessa om kraftfulla åtgärder. Som vanligt gör Tuvalu mycket initierade inlägg och sätter press på industriländerna att leverera mycket kraftiga utsläppsminskningar.
Italien, som fick på nöten när man tidigare uttalade att EU:s mål bör omprövas om vi inte når en överenskommelse i Köpenhamn, har legat märkbart lågt i Poznan.
Kanada ligger 30 % över sitt åtagande enligt Kyoto-protokollet. Man skyller på kallt väder, men det har väl knappast blivit kallare sen 1990? Nu vill man ha särbehandling och pekar på speciella omständigheter utifrån att deras utsläpp i stor grad kommer från den olja de exporterar. Det ända utsläppsmål de angett är 90 % koldioxidneutral elproduktion till 2020.
Indien påpekar att ändring i västvärldens livsstil skulle kunna leda till större utsläppsminskningar.
Ryssland fortsätter att komma med förslag vinklade på nya sätt. Det är som om de inte riktigt hänger med. Föreslog tre indikatorer som man ska ta hänsyn till när man sätter utsläppsmål; befolkning, antalet dagar man behöver uppvärmning, medelavstånd mellan de tio största städerna i landet samt import/exportbalansen hos koldioxidintensiva produkter.
Kina har föreslagit att i-länder avsätter 1 procent av BNP till stöd för u-ländernas utsläppsminskningar. Sverige har god anledning att vara skeptisk, med tanke på hur föga framgångsrikt FN:s bistånd varit.
Pluspoäng till Syrien, Jordan och Egypten som här försökt bryta sig loss från Saudi Arabiens ledband och prata med egen tunga. Egypten föreslog t o m att alla länder borde göra åtaganden.
Ryssland kommer till konferensen med så svagt förhandlingsmandat att vissa delegater föreslog att de borde uteslutas som förhandlingspart. Deras utsläppsprognos är + 40-80 % trots enorma möjligheter att producera förnyelsebar energi och en vilja att bredda näringslivet. Med världens lägsta energi-effektivitet borde det inte vara svårt att sänka sina utsläpp, men istället passar man helt.
Kina deltar på en helt annan nivå än tidigare. Tonläget är mer konstruktivt, men man vill inte riktigt bekänna färg innan Obama på plats. Om Kina inte vidtar åtgärder kommer utsläppen att fördubblas mellan 2005 och 2030. Kinas kostnader för pågående klimatförändringar har kostat 20 miljarder hittills i år, vilket är en stark pådrivare.
I en av sessionerna upptar Japan tid med att förklara att man överväger att begränsa duschandet till 15 min och att man kanske bara behöver duscha 3-4 gånger i veckan. Mer än så behövs för att nå sina annonserade utsläppsmål om 60-80 % till 2050.
Många länder har under mötet i Poznan deklarerat egna utsläppsmål. Ett axplock:
- Syd-Korea, Australien och Sydafrika sätter mål - Mexico har mål om 50 % till 2050
- Brasilien har mål om 70 % minskade utsläpp från avskogning
- Norge har presenterat utsläppsmål på 30 % till 2020 från 1990 års nivå.
Sverige omnämns som föregångare inom flera områden.
Saudi Arabien gör vad de kan för att kasta grus i maskineriet. Efter att planeringen legat fast i månader, framförde man i sent skede att man nu istället önskade högtidlighålla den viktiga muslimska högtiden Eid El Adha på måndagen. Sekretariatet fick vackert kasta om planeringen i syfte att hindra Saudi Arabien från att framstå som martyr utifrån bristande hänsyn till deras religion.
Rädslan för spökande muslimska högtider fick även danskarna att under veckan flytta fram tidpunkten för det sedan länge inplanerade mötet i Köpenhamn. Stora opraktiska suckar hördes från organisationskommittén. Nu riskerar man istället att hamna okristligt nära jul.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar