05 december 2008

Framgång för REDD, men osäkert vad marknaden klarar

På ett område, mer än andra, går det framåt här nere. Det handlar om den viktiga punkten att hindra avskogning och därmed hindra stora utsläpp av kol. Få åtgärder är så viktiga och kostnadseffektiva som att låta skogar stå kvar. Samtidigt räddar det vitala ekosystem. Knäckfrågan är hur det ska finansieras. Här finns en politisk skiljelinje.

Man är överens om att det krävs ekonomiska incitament för att länderna ska vilja avstå från att hugga ner skogen. Det finns även konturer kring ett förslag på hur det ska gå till. Verktyget går under benämningen REDD, vilket står för Reduced Emissions from Deforestation and Forest Degradation. Att bevara naturskogarna upplevs inte som en uppoffring av för de flesta u-länder, förutsatt att man får betalt fär det. Norge har ställt 3 miljarder ur sina oljepengar till förfogande.

Regeringar som deltog vid mötet i Acra i augusti enades om kraven på de finansiella mekanismerna och många landade i att det behövs en kombination av olika finansieringsformer. Det behövs offentliga fonder, som kan förvaltas av FN eller Världsbanken, där u-länderna ansöker om medel. Det behövs även marknadsbaserade mekanismer i form av t ex handelsbara kolkrediter som utfärdas för avskogning som undvikits. Aktörer skulle därmed kunna tjäna pengar på att låta träden stå kvar.

NGO:s som är brända av tidigare misslyckade regnskogsprojekt inom CBM vill inte att skogen blir en del av handelssystemet. Systemet når inte de underliggande orsakerna. "För det krävs mer än pengar." Greenpeace är offensiva i sin kampanj. "Det finns en stor risk att en marknadsbaserad mekanism för REDD blir ineffektiv och möjligtvis kontraproduktiv. Istället behövs en ny och innovativ mekanism med tydligare regelverk."

Även Simone Lovera från Global Forest Coalitation är luttrad. Hon betonade att det finns många internationella avtal avsedda att skydda skog, men att de aldrig till fullo implementerats. "I-länderna bör först fullfölja sina nuvarande åtaganden. Lokalbefolkningens medverkan måste bli mer än läpparnas bekännelse. Det finns en risk för elitens erövring av naturresurser." En uppenbar risk är att avverkningsföretagen endast flyttar till ett nytt område.

Men överlag känns detta som en fråga som leder framåt i positiv och konstruktiv anda.

Inga kommentarer: