Klimatmötet i Barcelona med 4500 deltagare är över och jag har ägnat mig åt att på distans gå igenom förhandlingsresultaten. Det är ett omfattande jobb och det finns mycket liten hjälp att få i västerländsk mediabevakning. Ingen skriver egentligen om innehållet i själva förhandlingarna.
Målet med förhandlingarna var att fortsätta arbetet med att komprimera texterna och att identifiera nyckelområden med tydliga alternativ för ministrarna att ta ställning till i Köpenhamn. Fortfarande är det ju bara tjänstemän som förhandlar. Ambitionen var ett gemensamt dokument som kunde översättas till Köpenhamn.
Under veckan i Barcelona kunde dock mycket lite text strykas och parterna ägnade sig mest åt att återupprepa sina positioner när det gäller det nya långsiktiga avtalet. Ordföranden Cutajar konstaterade att länderna drar åt allt för olika håll för att kunna enas.
Framförallt nåddes framgång om anpassning, teknologiöverföring, avskogning och fonder för finansiering. Vad gäller REDD så finns ett tillräckligt bra underlag för att det ska kunna förhandlas i Köpenhamn. Det blev dock inga större framgångar när det gäller klimatmål och hur de 10 miljarder dollar som omgående behövs för att få fart på arbetet i u-länderna ska anskaffas.
Det är uppenbart att det fortfarande råder stor oenighet kring vad man egentligen förhandlar om. Ett nytt långsiktigt avtal som ska ersätta Kyoto eller bara någon form av tillägg?
Delegaterna fick positiv energi av nyheten att Kerry fått igenom klimatpropositionen genom senatens miljökommitté och att det kommit signaler från USA om man tror sig kunna nå enighet om åtminstone de övergripande dragen innan Köpenhamn.
De afrikanska länderna krävde att arbetet inom övriga kontaktgrupper skulle upphöra till dess den gruppen som förhandlar utsläppsmål kommit längre, även om man kommit en bra bit på väg i flera grupper. Det innebar att värdefull förhandlingstid tappades, men bidrar samtidigt till att sätta press på i-länderna.
Inom Kyoto-protokollets förhandlingar nåddes inte enighet om nästan några frågor, inkl CDM, markanvändning och sidoeffekter. Allt detta arbete kvarstår till Köpenhamn. Planen är att skapa en stor kontaktgrupp som under första veckan i Köpenhamn förhandlar fram ett underlag inför den sista veckan. Ett behov efterfrågades även om att få fortsätta förhandlingarna under 2010.
09 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar