25 november 2009

Nyckelpersonerna i förhandlingarna

Här är nyckelpersonerna som kommer att spela en avgörande roll under Köpenhamnsmötet:

Yvo de Boer - Chef för klimatkonventionens sekretariat
Jag träffade honom vid klimatmötet i Riksgränsen där han visade sig vara en mycket sympatisk och intelligent holländare som ofta skämtar och talar i metaforer. Han har mycket medvetet valt att aldrig kritisera parternas agerande, för att inte skapa fiender. Har därmed lyckats behålla förtroende och respekt från alla parter. Trots det har han under hela resan varit mycket tydlig med vad han förväntar sig av parterna och i det läge vi nu befinner oss har han tillrättavisat rika länder inkl USA för att göra för lite, men vill samtidigt påpeka de fattigas behov.

Michael Cutajar - Ordförande för processen kring ett nytt långsiktigt avtal
Kommer från Malta och är tidigare fotbollsproffs. Har lärt känna honom som en varm, mänsklig och gemytlig ”äldre farbror”. Har dock stor kunskap och en framtoning som gör att han balanserar väl mellan parterna och saknar fiender. Stort tålamod, men ändå en viktig fasthet. Gjorde klart för alla parter redan i början av året att han inte själv tänkte driva någon egen linje framåt i förhandlingarna, utan låta initiativet ligga hos parterna, vilket visar på stor erfarenhet.

John Ashe – Ordförande för förhandlingsgruppen inom Kyoto-protokollet
Kommer från den lilla ön Antigua utanför Barbuda. Hans karibiska ö tillhör de ö-nationer som hårdast driver tillräckliga klimatåtgärder och utsläppsminskningar från i-länderna. Är FN-ambassadör och en skicklig mäklare som haft många ledande poster inom FN-systemet.

Connie Hedegaard – Danmarks energi- och klimatordförande
Kommer i enlighet med hur COP-mötena organiseras vara ordförande för Kyoto-förhandlingarna. När jag träffat henne har hon visat sig vara mycket energisk och påläst, men som många andra danskar i förhandlingssituationer skarp. Ibland kanske lite för vass och kanske inte den som passar bäst i en del manliga miljöer. Samtidigt otroligt envis och målmedveten. Har rest väldigt mycket och byggt upp sitt kontaktnät. Har just fått en specialinrättat kommissionärspost som fortsatt ansvarig för klimatförhandlingarna efter Köpenhamnsmötet.

Todd Stern – USA speciella klimatdelegation
Bevakar de politiska frågorna hellre än själva förhandlingarna. Todd Stern har varit rådgivare till både Hillary och Bill Clinton. Jurist och miljökunnig. Har fått ett positivt mottagande och uppfattas som en tydlig markering från Obama om en höjd ambitionsnivå. Var den som förhandlade fram Kytoto-protokollet, vilket den amerikanska senaten aldrig ratificerade. Lär inte vilja göra om det misstaget.

Lumumba Stanislaus Di-Aping – företrädare för utvecklingsländerna
Sudan innehar det roterande ordförandeskapet för ”G77 och Kina”. Brukar föra en tydlig retorik riktad mot industriländerna. Sa i november som svar på otillräckliga klimatmål att de skulle ”fördöma utvecklingsländerna och totalt förstöra deras levebröd samt ekonomier. Deras mark, deras skogar kommer alltihop att förstöras."

Andreas Carlgren – företrädare för EU-länderna
Sveriges miljöminister som genom sitt lands ordförandeskap inom EU företräder medlemsländerna inför och under Köpenhamnsmötet. Målmedveten, intelligent och energisk person med höga ambitioner som inte lämnar något åt slumpen. Har på ett förtjänstfullt sätt fortsatt att hävda optimism och framgång när övriga enligt honom själv ägnat sig åt handelsresande i pessimism. Har genom flitigt resande under året byggt upp ett bra kontaktnät med övriga miljöministrar.

Några till:
Artur Runge-Metzger – Ordförande för EU-kommissionens klimatdelegation
Tysk som väger sina ord väl och med ett sinne för humor under sin seriösa framtoning.

Rajendra Pachauri – Ordförande IPCC
Skäggprydd indier som är ordförande för Internationella klimatpanelen, IPCC. Fredspristagare tillsammans med Al Gore 2007. Är en stark förespråkare för utvecklingsländers krav, då de är mest sårbara för stormar, torka och stigande hav. Auktoritet som brukar hålla tal som berör.

Mohammed Nasheed – Maldivernas president
F d politisk fånge som blivit talesman för u-ländernas rättighet att utvecklas. Genomförde under stor mediauppmärksamhet en konselj under vatten iförd dykarutrustning.

Su Wei - Kinas chefsförhandlare
En av alla kineser som man aldrig får något grepp om.

Inga kommentarer: