26 november 2009

Programmet i Köpenhamn

Trots mycket information på nätet är det väldigt svårt även för de mest intresserade att överblicka vad Köpenhamnskonferensen egentligen handlar om.

Köpenhamnsmötet är varken början på förhandlingarna, de har pågått i decennier, eller slutet eftersom besluten kommer att behöva fyllas på med innehåll efteråt. Det som gör Köpenhamnsmötet unikt i jämförelse med tidigare förhandlingsmöten är att allvaret i klimatfrågan ökat dramatiskt och att Kyotoavtalets första åtagandeperiod går ut 2012. Däremot är det inte såsom många skriver att Kyoto-protokollet löper ut 2012. Det tog tio år av intensiva förhandlingar innan det trädde i kraft och har många delar som består. Enligt tidplanen behöver beslutet nu tas om fortsättningen samtidigt som Kyoto lärt oss att klimatet inte tillåter ännu ett avtal med för låg ambitionsnivå.

Så här ser programmet ut för mötet:
Sex möten pågår samtidigt. Förutom COP15 som är det femtonde mötet för de parter som anslutit sig till klimatkonventionen genomförs CMP5. Det är femte mötet i beslutsorganet för de parter som är med i Kyoto-avtalet. CMP är en juridisk enhet och har en egen styrelse som passar på att förlägga sina möten samtidigt som COPpen.

I Köpenhamn genomförs även SBSTA 31, vilket är det trettioförsta möten med en undergrupp till CMP som har till uppgift att serva med vetenskapligt underlag och råd i teknologifrågor. Även SBI genomför sitt trettioförsta möte. Det är undergruppen för implementering av det CMP kommer fram till.

I Bali inrättades två ytterligare arbetsgrupper som är politiska. AWG-KP är den grupp som ska komma fram till förslag på fortsatta åtaganden inom Kyoto-avtalet. De har sitt tionde möte. Det sista mötet som också äger rum är AWG-LCA, vilket är den arbetsgrupp som ska ta fram förslag till långsiktigt åtagande oberoende av Kyoto-protokollet. De har sitt åttonde möte och ligger direkt under konventionen. Förutom dessa sex möten så bildas det tillfälliga kontaktgrupper för att diskutera enskilda frågor, inte minst inom AWG-mötena.

CMP och COP kommer delvis att samköra sina möten. Danmarks regering har inbjudit regeringscheferna till den 15 dec på kvällen. Den 16 dec avrapporterar AWG-mötena veckans förhandlingsresultat. Därefter ska alla länder göra sina uttalanden i plenum, vilket kommer att fortsätta nästan hela den 17 dec. Ministrarnas förhandlingar startar enligt planen på kvällen den 17 dec och avslutas kvällen den 18 dec.

En som sagt sig komma är Kinas premiärminister Wen Jiabao. Däremot vet vi inte om Obama kommer att komma tillbaka för avslutningen, efter att ha besökt mötet den 9 dec (dagen före han ska ta emot Fredspriset). Säkerhetspoliserna sliter sitt hår i planeringen, medan en dramaregissör gnider sina händer och hoppas att detta besked kommer i det sista.

Inga kommentarer: