16 november 2009

Korallreven i ett akut nödläge

TEEB har kommit med en uppdaterad rapport inom valda delar när det gäller dom värdering av ekosystemtjänster inför klimatförhandlingarna. En mer heltäckande rapport väntas när som helst.

I denna rapport lyfts särskilt värdet av våra korallrev fram. Korallreven befinner sig i ett akut nödläge med risk för stora ekologiska,sociala och ekonomiska förluster. Korallblekningen accelerarar när koncentrationen av CO2 överstiger 320 ppm i atmosfären. Värdet av korallrevens ekosystemtjänster är värderade till 30 miljarder dollar per år genom turistintäkter, uppväxtmiljö för fiskar som det bedrivs kommersiellt fiske på och genom att de tjänar som skydd mot stormar. 500 miljoner människor är beroende av fisket från korallrev.

Nu är de på randen till kollaps, en s k irreversibel tipping-point. Det är näst intill omöjligt att på konstgjord väg återskapa dessa värden.
För att rädda korallreven krävs att vi inte bara minskar utsläppen till nära noll. Vi måste även binda in mer kol av det som finns i atmosfären.

Inga kommentarer: