19 november 2009

Luftföroreningarna en nyckelfaktor

Nu är tiden inne att länka luftföroreningar med klimatfrågan eftersom det är två sidor av samma mynt. Hur detta bäst kan ske diskuterades vid en konferens i Göteborg i början av november inom ordförandeskapet. Genom att minska luftföroreningarna kan man samtidigt hejda klimatförändringarna. I OECD-länderna kommer klimatpolitiken att åstadkomma minskade luftföroreningar, men i Asien är det nog tvärtom. Frågar du personen på gatan i Jakarta, så är ju luftföroreningarna ett betydligt angelägnare problem än klimatet. Skit i luften dödar idag.

Vi kan alla glädjas åt Montrealprotokollet, vilket åstadekommit 10-11 gånger mer klimateffekt än Kyoto-avtalet.

Kopplingarna mellan olika klimatgaser och luftföroreningar är komplexa. Faktum är att vissa av dem minskar den globala uppvärmningen.

Emissionerna av sot absorberar effektivt det inkommande solljuset. Partiklarna spelar inte bara en stor roll när de är i atmosfären utan är också av betydelse för den accelererande avsmältningen av istäcket i Arktis och av glaciärerna. Sot absorberar solvärme och påskyndar glaciärsmältning. De varar dock betydligt kortare tid än koldioxid, det handlar om dagar eller veckor istället för åratal. Att minska dessa skulle ge relativt snabba klimateffekter.

En av de åtgärder som lyfts fram är möjligheterna att ersätta den omfattande användningen av öppen eld för matlagning, som är vanligt i stora delar av världen, mot något som inte ger upphov till så stora emissioner av sot.

Marknära ozon är en allvarlig förorenare med stora hälsorisker och minskade skördar. Och stor klimatpåverkan. Särskilt i sydvästra Europa sommartid. Skadorna beräknas inom EU till att 20 000 personer har avlidit tigare p g a marknära ozon, 20 miljoner respiratorsdagar på sjukhus, skördeförluster på 6 miljarder euro. Ozonminskningar uppnås bäst genom att minska utsläppen av kväveoxider och andra flyktiga organiska föreningar, samt metan.

Studier visar att minskning av kväveoxider utan samtida minskning av metan och flyktiga organiska föreningar, inte ger klimatfördelar. Det som krånglar till det är att minskade luftföroreningar i form av minskad mängd sulfat och några andra aerosoler för att skydda människors hälsa, kommer att påskynda uppvärmningen på grund av den kylande effekt dessa aerosoler har på klimatet.

Den globala uppvärmningen skulle accelerera ytterligare om vi satsade hårt på att minska utsläppen av aerosoler och luftföroreningar. Detta kan till viss del kompenseras genom att minska metan, ozon och sot från svartkol , varför det är extra viktigt. Jag har dock inte nått den nivån att jag riktigt förstår varför det är så här.

Även om det krävs avsevärda resurser för att ta tag i dessa frågor, så bedöms de vara mycket kostnadseffektiva. Möjligheter att minska utsläppen av metan och ozonämnen i industri, jordbruk, gruvdrift och transport är allmänt erkända och relativt billiga.

Fakta om detta har jag hämtat bl a här:

Inga kommentarer: