10 november 2009

Vad kan vi förväntas uppnå i Köpenhamn?

Mötet i Barcelona präglades av meningsskiljaktigheter, polarisering, frustration och misstroende. Stämningen sänktes av ordförande Cutajar när han uttryckte att Köpenhamn inte kommer att kunna resultera i ett bindande klimatavtal, utan bara en mängd beslut, däribland klimatmål.
Samma sak uttryckte Yvo de Boer när han mötte Gordon Brown. Även om vi känt på oss att det nu är omöjligt att hinna nå ett färdigt avtal så är det hjärtskärande att höra det uttalas i klartext av världens ledare.

Inte heller G20-mötet i St Andrew 7-8 nov lyckades leverera de skrivningar som klimatet kräver och Reinfeldt valde att offentligt gå ut och tona ner förväntningarna. Han sa i klartext att det inte längre finns förutsättningar att nå ett legalt bindande avtal i Köpenhamn. Att det skulle gå att nå ett färdigt ratificerbart avtal i Köpenhamn har väl ingen under de senaste två åren egentligen räknat med, men däremot att komma överens om alla de viktiga kärnfrågorna. Med sitt uttalande tar Reinfeldt bort nödvändig press på delegaterna i förhandlingarna. Inget bra miljöval anser jag.

Förhandlarna samlas i Köpenhamn under stort tryck från klimatlarm, mediabevakning och högsta politiska uppmärksamhet från regeringschefer och hela vägen ner till personen på gatan.

Förväntningarna inför mötet har dock successivt sänkts. Alla vill inte ge upp tanken, men vissa börjar nu se till tiden efter Köpenhamn för att se när det i så fall skulle kunna ske. Någon behöver få uppdraget att fortsätta förhandlingarna och se till så att det vi ändå har fortsätter att gälla till dess ett nytt avtal kan börja gälla.

Å andra sidan är det fortfarande 30 dagar kvar för länderna att enas och det är inte kört förrän den sista dagen.
I Köpenhamn finns två veckor att förändra världen.
Det blir det viktigaste internationella mötet sedan andra världskriget.

Jag är dock av uppfattningen att det är bättre att inte få en överenskommelse, än att få en svag sådan. Ett otillräckligt avtal kommer under kommande år att blockera ett tillräckligt.

Inga kommentarer: