02 november 2009

Satsning på svartlut

Energimyndigheten väljer att satsa sina 812 miljoner på tre stora demonstrationsanläggningar.
Svartlutstillverkningen i Örnsköldsvik får 500 miljoner kronor.
Göteborgs energi får 222 miljoner för att utveckla metoder att utvinna metan från skogsråvara, s k andra generationens biodrivmedel.

En fullskalig demonstration av LignoBoost-konceptet i Mörrum får 90 miljoner kronor.
Svartlut är en restprodukt vid tillverkning av pappersmassa. Hälften av vedråvaran omvandlas till papper och den andra hälften blir svartlut.

Tekniskt sett har man nu kommit halvvägs och räknar med att vara i produktion om 3 år. Redan nu görs syntesgas genom förgasning. Nästa steg är att omvandla till DME, ett lastbilsbränsle. Man räknar på mycket god lönsamhet. Investeringskostnaden ligger på ca 2,5 miljarder per anläggning med pay-off på fyra år. Om alla 20 massafabriker som finns i Sverige övergår till att förgasa svartluten istället för att elda upp den i sodapannor skulle det lösa en fjärdedel av landets drivmedelbehov. Att elda upp den som idag innebär mindre verkningsgrad. Vill man inte ha DME kan man av syntesgasen göra metanol, vätgas eller syntetisk bensin/diesel. DME och metanol lär ge det bästa utbytet. Vad jag förstår så är svartlut särskilt väl lämpat för tillverkning av syntesgas, jämfört med andra substrat som också kan förgasas.

Satsningen är helt klart intressant och exempel på svensk intelligent miljöteknik. Kruxet är väl alla dessa massafabriker knappast kommer att finnas kvar i Sverige. Med ökad konkurrens om bioenergin i skogen finns en stor risk att vi kommer att se pappersfabrikerna flytta till Kanada istället. Men då får vi väl hoppas att svensk svartlutsteknik kan bli en exportframgång.

Inga kommentarer: