23 november 2009

EU tappat kontrollen över stöden

Enligt EU:s egna revisorer är strukturfondsmedlen den del av budgeten man helt har mist kontroll över. Varje år uppskattas i runda tal en tiondel av pengarna försvinna spårlöst i korruption, eller i ”fantasifulla” redovisningar.

Genom åren har man upptäckt att fondpengar använts för att exempelvis anlägga konstbevattnade golfbanor i akuta torrområden, till storskalig marijuanaplantering eller helt sonika hamnat i maffians och andra organiserade kriminellas fickor. Eller i politikernas egna fickor.

För 2008 räknar man med att 2,7 miljarder euro använts fel eller aldrig borde ha sänts iväg, och därför borde betalats tillbaka till Bryssel i år.

Kan inte säga att jag är direkt förvånad. Miljöpolitik kan inte drivas fram med våld. Utan den grundläggande förståelse som behövs om varför de är livsviktiga kommer annat att prioriteras när ”money talks”.

1 kommentar:

Per E sa...

Marijuanaplanteringar i torra områden är säkert bra men de ska inte ha subventioner av svenska skattebetalare. Det här är ju bara ytterligare ett skäl till att snarast lämna EU och använda medlemsavgiften till att bygga kärn- och vindkraft i Sverige. Vi skulle få mycket för 150 mdr per decennium.