13 november 2009

Religionen sprider hopp!

I allt missmod kring Köpenhamn behövs verkligen ljusa och positiva nyheter.
Här är en som gör mig både varm och full av beundran.

Vid en konferens förra veckan i Windsor Castle i England träffades många av de ledande trossamfunden i världen för att presentera en sjuårsplan för att stödja miljö- och klimatomställningen påhejade av Prins Charles.

Konferensen sammankallades av Alliance of Religions and Conservation (ARC) i samarbete med FN: s utvecklingsprogram. 31 planer presenterades av de stora religionerna, däribland baha (?), buddhism, kristendom, daoism, hinduism, islam, judendom, Shintoism, och sikhism. En succé enligt arrangörerna.
Här finns några av talen som hölls av Ban ki Moon mfl

Man har pekat ut sju områden där världens troende kan ha stort inflytande genom sitt eget agerande:
1 Användning av tillgångar såsom mark och egendom.
2 Utbildning och ungdomar
3 Vishet liksom att återupptäcka tidigareläror och uppfattningar om den fysiska världen från religiösa texter, ochhjälpa människor att anpassa sig till nya situationer inom områden där klimatförändringarna gör detnödvändigt.
4 Livsstilar.
5 Media och opinionsbildning.
6 Partnerskap och att driva egna miljöavdelningaravdelningar.
7 Firande och ceremonier

Här kan man läsa om de 31 olika planerna Seriösa, relevanta och betydelsefulla planer för att rädda jorden från klimatfördärvet. Alla är med på tåget. T o m de ortodoxa i Polen har en miljöplan. Det är den första polska miljöplan jag någonsin sett.
Läs och njut!

Kanske mest anmärkningsvärda är de åtaganden som muslimska ledare signalerar om en ny och betydande engagemang i miljöfrågor genom islamiska institutioner. Enligt deras plan kommer den heliga staden Medina bli en modell för gröna städer. De vill även skapa en muslimsk organisation för en "grön Hajj" för att göra traditionella muslimska pilgrimsfärden miljövänliga inom ett decennium.

Inga kommentarer: