11 november 2009

EU:s rädsla för koldioxidläckage sänker ambitionsnivån

I ett försök att stoppa vissa branscher från att flytta sin produktion till länder utanför EU kan nu kostnadsfria utsläppsrätter bli aktuella. Miljöutskottet godkände i veckan en lista över branscher som kan komma att omfattas av de kostnadsfria utsläppsrätterna för att uppmuntra dem att stanna kvar eftersom det finns betydande risk för koldioxidläckage i samband med att produktion flyttas till tredjeländer - där högre utsläppsnivåer är tillåtna.

I den nu föreslagna listan nämns 164 sektorer och undersektorer såsom plast-, kemikalie-, mat- och stålbranscher. Tanken är att de listade sektorerna ska kunna få upp till 100 procent av sina rättigheter utan kostnad fram till 2020, under vissa villkor och till dess att en global överenskommelse nås. Sektorer och undersektorer som inte finns med på listan kommer att behöva köpa delar av sina utsläppsrätter på auktioner.

EUs agerande är tragiskt, men förståeligt. Den lösning jag tror mest på för att undvika denna utveckling är att vi inför sektoriella mål. Med det menas att en hel bransch, såsom t ex stålindustrin i hela världen, får ett gemensamt åtagande. Då hjälper det inte att flytta ut produktionen till ett annat land.

Inga kommentarer: