Rädslan från u-länderna för att i-länderna försöker överge Kyoto och luckra upp kraven på i-länderna visade sig tydligt när Afrikanska unionen kallade till presskonferens där sju länder inkl Sydafrika, Nigeria, och Algeriet protesterade.
Japan, Australien och några andra i-länder har tydligt sagt att man vill se ett nytt avtal, som ersätter Kyoto. EU vill det också, men uttrycker det lite vagare (man vill bygga vidare på Kyoto). Syftet i båda fallen är att ersätta det med ett mer omfattande avtal.
Innehållet i ett nytt avtal behöver finnas på plats innan man är redo att överge Kyoto. Mötet är därför nu inriktad på att fortsätta förhandlingarna i två spår och ordföranden har lovat att Kyoto ska prioriteras under dagens informella konsultationer med ministrarna. Afrika betraktade detta som en stor seger.
Andreas Carlgren bekräftade på eftermiddagen idag denna inriktning, genom att betona att man kommer att vara konstruktiva i förhandlingarna inom Kyoto och att dessa är viktiga. EU har fått mycket kritik för sin vilja att ersätta Kyoto och tvingas nu uttrycka sig på ett helt annat sätt än i Bangkok. Jag förstår u-länderna, men faktum är att Sverige och EU:s ambition inte är att sänka ambitionsnivån.
Saudi arabien är inte sen att utnyttja läget. De har uppmuntrat u-länderna att tillfälligt lämna förhandlingarna och därmed försvann mycket värdefull förhandlingstid. Lumumba Di-Aping, den sudanesiske ordföranden för G77, är den som lett detta krångel hela tiden säger Andreas Carlgren. Connie Hedegaard är mycket irriterad över att G77 hindrar förhandlingarna. De använder detta som en uppenbar strategi för att slippa krav på åtgärder.
Vi är långt ifrån alla som kommit till Köpenhamn för att rädda klimatet.
Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar