14 december 2009

Tuvalu förklarar sig

Vid lördagens möte i plenum kände sig Tuvalu tvungen att förklara sitt agerande. Detta som svar på kritik om att man krånglat och haft som enda syfte att få uppmärksamhet. Ian Fry förklarade:

”Vi är inte naiva om det politiska läget, men det framstår som att alla vi här måste vänta på senaten i USA för att vi ska kunna diskutera ett nytt legalt bindande avtal. Det är verkar som en ironi av den moderna världen att vår framtids öde avgörs i senaten. Obama mottog nobelpriset. Vi föreslår att ärar det genom att adressera det största hotet stått inför. Vi behöver två bindande avtal. Det är alla ö-länder och miljontals människor runt hela jorden lika beroende av som vi.

Vi agerar inte i egoistiskt syfte utan företräder många människor. Vårt syfte är inte att skämma ut Danmark. Vi kämpar för Tuvalus framtida överlevnad. Vi har medvetet valt att inte ge presskonferenser, för det är inte på oss vi vill ha fokus. Allt vi vill är att regeringscheferna, när de kommer ska kunna få möjlighet att ta ställning till ytterligare ett avtal. Vi har lämnat ett förslag för sex månader sedan. Alltså har vi rätten att kräva att det tas upp.
När jag vaknade i morse grät jag. Vårt lands öde vilar i era händer ordföranden.”

Connie bemötte Tuvalu med att inget tagits bort och att deras mål också är två legalt bindande avtal. Det ligger ett fortsatt stort ansvar för ordföranden att hantera frågan om ett nytt avtal. Vad jag vet har 12 förslag inkommit om ändringar i konventionen, däribland flera förslag om nya avtal (bl a EU:s förslag). Enligt Tuvalus förslag ska tuffare sanktioner införas samt nya växthusgaser och bunkerbränslen läggas till. Frågan om nya avtal arbetar man inte med i arbetsgrupperna. Danmark kan verkligen skriva historia nu, både som framgång och som … nej så vill vi inte ens tänka.

Jag kan inte se att Tuvalu varken behöver be om ursäkt eller behöver förklara sig. I så fall är det många andra som borde be om ursäkt för sitt agerande. Tvärtom så är det länder som Tuvalu som kan spela en avgörande roll när det gäller att skriva världshistoria.

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: