01 december 2009

Bud från USA och Kina

Både USA och Kina har uppdaterat sina klimatbud och Yvo de Boer uttrycker att det mycket väl kan vara det som löser upp knuten i förhandlingarna.

Kina har presenterat klimatmål om att öka energieffektiviteten med 40-45 % till 2020 jämfört med 2005 års nivå. De framhäver detta som ett frivilligt inhemskt mål som omvärlden inte har rätt att kontrollera eftersom åtgärderna kommer att ske i huvudsak med inhemsk finansiering. Kina hänvisar till Bali-uppgörelsen som kan tolkas som att u-länders åtgärder endast behöver vara mätbara och rapporterbara om i-ländernas finansiering av dem också är mätbara. ”Lita på oss” säger man.

Åtgärderna räcker inte för vad klimatet kräver. Det innebär att utsläppen kommer att öka. Trots det har Kina har sagt att man inte kommer att lägga fram något mer bud under förhandlingarna. Man anser detta var nog så utmanande. Min uppfattning är inte att Kina främst gör detta för att möta omvärldens krav, utan för att det helt enkelt är strategiskt viktigt för Kina att minska energiberoendet. De har ett stort energiförsörjningsbehov som inte kan täckas med förnyelsebar energi i dagsläget.

Det mest positiva med Kinas mål är att det fått rigida Indien att röra på sig. ”Vi måste nu anta en mer flexibel inställning”, säger man i ett uttalande. ”Vi måste verkligen se över vår klimatstrategi nu. Det ökar pressen på andra mer utvecklade länder att också anta åtgärdsmål, om än inte juridiskt bindande.”

Obamas plan att minska utsläppen med 4 % jämfört med 1990 års nivå kanske inte accepteras av senaten och är långt ifrån tillräckligt för att locka andra i-länder att anta ambitiösa mål. Trovärdigheten för USA är inte heller den bästa. Clinton lovade redan på sin tid att utsläppen 2012 skulle minska med 7% jämfört med 1990 års nivå. Ö-länderna hävdar att Obamas klimatmål tar död på allt hopp inför Köpenhamn.

I-länderna har nu gemensamt föreslagit utsläppsminskningar motsvarande 14-18 % jämfört med 1990 års nivå. Klimatet kräver 40 %. Australiens senat lyckades inte heller ta beslut om att införa utsläppshandel. Suck!

Inga kommentarer: