15 december 2009

Al Gore har talat

Har just lyssnat på Al Gores stora tal. Kanske inte ett fantastiskt tal, fullt av faktauppräkningar, men taktiskt. Chansen är stor att talet sänds i amerikansk TV och då är det viktigt att få med allt detta.

Gore uppmanade Obama att leverera en klimatpolititk för USA senast 22 april, på fjärde årsdagen av Earth summit. Han vill också att mötet i Mexico flyttas till i juli istället för nov/dec.

För övrigt efterlyste han större transparens när det gäller finansiering från i-länder och för vilka åtgärder de gör för att verkligen uppnå de löften de satt upp. Han gav Sverige beröm för satsningen på bioenergi och fjärrvärme. Även övriga nordiska länder fick beröm. Sverige och EU fick också beröm för de pengar vi presenterat till klimatåtgärder.

På slutet blev han djup och hade svårt att hålla tillbaka gråten. Han önskade alla den passion han själv har för klimatfrågan och manade till agerande.
Gore ifrågasatte vad vi är för människor om vi inte agerar när vi ser vad som krävs, om vi inte skulle ha tillräcklig medkänsla för att ge framtida generationer samma möjligheter som vi att leva på denna vackra planet?

”Vad var våra argument för att inte agera? När all världens ledare var samlade då i Köpenhamn! Var debatten viktigare än lösningarna?”

”Jag tror att vi både vill och kan. Politisk vilja är förnybar!”

Inga kommentarer: