13 december 2009

Summit Cutajar avrapporterar från konventionens arbetsgrupp

Cutajar fortsätter att behålla den trevliga och skämtsamma attityden i sitt ledarskap. Vid plenum under lördagen när han avrapporterade arbetet från arbetsgruppen under konventionen, gav han Mexico ett erkännande för att de bäst lyckats med hans namn; "Summit Catajar – och inget annat – men ni får gärna kalla mig Michael."

De tvåhundra sidorna långa texterna har nu kortats ned betydligt och Summit Cutajar lät ganska nöjd med framgångar inom flera områden:

Anpassning – ett nytt ramverk för detta, vilket ger det en helt ny tyngd och som även ska innehålla finansiering på kort och lång sikt.
Teknologi – en ny mekanism på gång för överföring av ny teknik
Kapacitetsuppbyggnad – flera konkreta delar på gång.
Utsläppsminskning – Här har arbetet varit betydligt mer komplicerat. Det finns en blandning av saker som går framåt och annat som kört fast. Hit hör även frågor som REDD, sektoriella mekanismer för bl a jordbruk, bunkerbränsle.

När så parterna fick chansen att ge sin syn på nuläget så var det tydligt att Kina och u-länderna är ganska nöjda. Saudi-arabien uttryckte t o m att de tyckte texterna var ”very good” och då vet ju vi andra på vilken nivå vi befinner oss. USA efterlyste mer klarhet i hur vi når ett omedelbart agerande och beklagade att det är kort om tid kvar.

Även Sverige för EU noterade att halva mötet redan gått åt utan att vi nått fram alls så långt som det krävs. De förklarade att det som hittills presenterats inte alls räcker för att klara klimatet och det saknas den rätta balansen mellan i- och u-länders åtaganden. Avtalsförslagen innebär att vi inte når bindande avtal för 2/3 av utsläppen. EU klagade också på att det inte finns en tidsram för när ett bindande avtal ska kunna nås. Man efterlyste även mer fungerande sanktionsåtgärder, hur markanvändning ska komma in, mer om CDM och om bunkerbränsle. Sammanfattningsvis var EU mycket tydlig med att man inte kan acceptera de lösa former som finns i nuvarande avtalstexter.

Andreas Carlgren sa senare på presskonferensen att man inte vill leverera EU:s 30 % som en billig åtgärd. Den ska användas för att förmå andra att lägga fram bud.

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: