07 december 2009

Fel i svensk media

Konstaterar att svensk media gång på gång rapporterar att Kyoto-protokollet upphör 2012. Kanske har de inte noterat att det är just det förhandlingarna i Köpenhamn handlar om? Om hur åtagandet i detta mycket livaktiga avtal ska se ut framöver.

Det blev uppenbart att ländergrupperna idag tydligt ville markera var man står i denna kärnfråga, och det råder helt olika uppfattningar.

U-länderna hävdade idag att det är helt oacceptabelt att överge Kyoto och att försöka ersätta det med något annat. Man kan inte tänka sig att de två förhandlingsspåren ska enas i en gemensam överenskommelse.

I-länderna däremot säger att det är lika uteslutet att vi bara skulle gå vidare med Kyoto-avtalet. Tydligast på den punkten är EU, som genom Sverige som företrädare deklarerade att man vill ta vara på allt det goda som finns i Kyoto, men att lägga till det som ytterligare behövs.
U-länderna svarade då: ” Om nu inte allt är bra med Kyoto, vad är det då som är dåligt och ska bort?”

I botten handlar det om att i-länderna vill tvinga även u-länderna att göra åtgärder (och det ingår inte i Kyoto-avtalet) medan u-länderna hellre behåller ett avtal som inte ställer krav på dem.

Se rapportering från Sv D, DN, DN, DN, Sveriges Radio

Inga kommentarer: