10 december 2009

Ordförande under stor press

Debatten fortsätter angående ett nytt avtal under konventionen eller inte, nu i förhandlingarna under Kyoto-protokollet. Upprinnelsen var Tuvalus förslag om ett nytt juridiskt bindande avtal under konventionen, utöver Kyoto-protokollet. Förslaget har tidigare backats upp av Australien, Costa Rica och Japan. Nu stödjer även de små ö-länderna, latinamerika och Afrika. Indien, Kina och Saudiarabien motsätter sig dock detta och skyller på att det inte finns tid att diskutera detta vid detta möte. EU håller lite lägre profil och låter nu andra träda fram (något brända av sitt försök i Bangkok). De krävde dock att alla fem olika förslag till nya avtal skulle diskuteras, inte bara Tuvalus. Tuvalus förslag innebär att antalet länder som omfattas av bindande utsläppsminskningar ska ökas och ställer flera krav på de mest utvecklade u-länderna att vidta åtgärder. Förslagen presenterades i början av juni och får därför formellt behandlas.

Många länder uttalar dock sitt stöd för att Kyoto-protokollet måste leva vidare i en ny åtagandeperiod, däribland Yvo de Boer. Han har flera gånger sagt att det kommer ta för lång tid för ett nytt avtal att träda i kraft och att vi inte bör riskera att få ett glapp mellan avtalen. Det sätter pressen på USA som inte ens deltar i dagens diskussioner, eftersom de inte är en part i förhandlingarna under Kyoto.

Samtidigt dras snaran åt kring Kina om ett avtal som även ställer krav på dem. Som det känns nu så kommer det verkligen bli en dragkamp mellan Kina och USA in i det sista om en politisk överenskommelse.

Hela förmiddagens diskussioner har gått till samma fråga, och egentligen bara om hur frågan ska diskuteras istället för om vi ska ha ett nytt avtal eller inte. Connie har flera gånger försökt hitta lösningar och konsensus, men Tuvalu står på sig och kan inte acceptera något av dem. Connie tvingas åter igen ajournera mötet.

Vi är i ett kritiskt läge där denna fråga tränger undan alla andra. Nu får Connie bekänna färg. Hon måste hitta en konstruktiv väg vidare.

Enligt Kyotoprotokollets 20:e paragraf som idag diskuterats kan alla länder som vill ansluta sig till Kyoto. Ändringar i protokollet ska delges parterna sex månader innan den föreslås antas. Parterna skall göra sitt yttersta för att nå enhällighet. Om alla ansträngningar att uppnå enhällighet har uttömts och ingen överenskommelse uppnåtts, skall ändringen som en sista utväg antas med tre fjärdedels majoritet av närvarande och röstande parterna vid mötet.

Denna fråga hänger väl samman med Costa Ricas förslag om att konventionen ska kunna fatta beslut med ¾ majoritet. Ian Fry från Tuvalu och Costa Rica är både skickliga och sammanpratade inför Köpenhamn. Personer som dessa gör skillnad i världen och för kommande generationer!

Läs även andra intressanta bloggare om klimat, Köpenhamnsmötet och COP15.

Inga kommentarer: