18 december 2009

Haveri och försök med deklaration

Arbetsgruppernas försök att nå framåt i natt havererade. Arbetet i undergrupperna kunde inte komma längre utan politiska ställningstaganden. Flera u-länder motsatte sig senare att ordföranden skulle få samla ett mindre antal personer för att komma framåt med något i arbetsgrupperna. Efter detta har några länder jobbat vidare med plan 2, vilket är ett nytt dokument på ett övergripande plan som sammanfattar det viktigaste och som bara kan bli en slags politisk deklaration.

Sverige tog initiativ till ett toppmöte i natt där 26 länder samlades för att jobba med denna deklaration. Obama klev in i diskussionen så fort han kom. De länder som inte var med har av naturliga skäl fortsatt att kritisera processen för att inte vara transparent. Det har jobbats intensivt hela förmiddagen för att komma framåt och det är väldigt svårt att veta var läget just nu står. Danskarna jobbar förbrilt.

Har snappat att deklarationen innehåller övergripande formuleringar om att i-länder ska tillhandahålla adekvata, förutsägbara och hållbara finansiella resurser, teknik och kapacitetsuppbyggnad som stöd för u-ländernas klimatanpassning.
Texten innehåller de 10 miljarder per år som behövs under de tre första åren. På längre sikt behövs 100 miljarder dollar per år.

Däremot har den inget mål för hur mycket utsläppen måste minska eller år för när utsläppen ska vända neråt. Det står bara att det krävs kraftiga minskningar så snart som möjligt. Dessa ska dock följas upp på ett tydligare sätt än tidigare.

Deklarationen innehåller också en plan för hur arbetet ska ske under det kommande året, till Mexico 2010.

I och med att vi nu har statschefer här så är det inte säkert att det blir en sista långa arbetsnatt, vilket brukar vara brukligt i klimatförhandlingar. Med bråttom hem så kanske vi avslutar redan ikväll – med några tjusiga ord.

Inga kommentarer: