18 december 2009

"Copenhagen Accord"

Har just läst förslaget till ny klimatöverenskommelse (även om ännu ej officiell). Det är inget avtal och det är precis som befarat en övergripande text som lämnar mycket öppet för framtiden. Det är uppenbart att man behövt väga orden på guldvåg och att den innehåller många kompromisser, men haft ambitionen att verkligen enas om några saker.

Överenskommelsen är tänkt att gälla omedelbart. Man säger sig notera resultatet från de två arbetsgrupperna som jobbat under två års tid, men ger dem ett förlängt uppdrag.

Här är det viktigaste i de tre sidor långa texten:
- Vi skall, medan vi erkänner vetenskapen om 2 graders uppvärmning, öka våra åtgärder för att bekämpa klimatförändringar.

- Vi erkänner att det krävs stora utsläppsminskningar (”deep cuts”), med sikte på att minska utsläppen med 50 % till 2050.

- Utgångspunkten är en rättvis fördelning av det atmosfäriska utrymmet

- Vi ska vända utsläppen så snart som möjligt och inser att det kommer att ta längre tid i u-länder samt att utveckling och fattigdomsbekämpning är de högsta prioriteringarna

- Är överens om att i-länder ska förse u-länder med adekvat, hållbar finansiering, teknik och kapacitetsuppbyggnad för att stödja anpassning till ett förändrat klimat

- Annex 1-länder åtar sig att minska sina utsläpp, var för sig eller tillsammans, med 80 % till 2050. De åtar sig också att minska sina utsläpp med X % till 2020, enligt bilaga 1.

- Både utsläppsminskningar och finansieringshjälp ska mätas, rapporteras och verifieras i syfte att säkra att det är rigoröst, robust och transparent.

- Annex 2 –länder ”will” (ska) göra åtgärder för att minska utsläppen och dessa ska för att godkännas rapporteras vart annat år, enligt bilaga 2.

- Ett tillägg ska göras vad avser USA och Kina.

- Är överens om att omedelbart införa REDD+ för att hejda avskogning och degradering

- Beslutar att använda en mix av finansieringssätt, inklusive marknadsmekanismer

- Att nya och ytterligare offentlig finansiering ska ges till u-länders klimatåtgärder och att dessa ska vara förutsägbara och adekvata. Åtagandet är att förse u-länder med 30 miljarder dollar under perioden 2010-2012, enligt bilaga 3, med en balanserad fördelning mellan anpassning och utsläppsminskningar. Pengar för anpassning ska prioriteras till de svagaste och mest utsatta u-länderna.

- U-länderna går med på målet att mobilisera 100 miljarder dollar per år till 2020 för detta ändamål. Dessa medel ska genereras genom en mix av privata och offentliga medel. Nya offentliga medel för anpassningsåtgärder ska levereras genom effektiva fonder med en förvaltning som har lika representation från både i- och u-länder.

- En organisation på hög nivå under COP ska tillsättas som ska bedöma bidraget från olika finansieringsformer

- Beslutar att inrätta en klimatfond som en operativ enhet inom finansieringsmekanismen under konventionen för att stödja projekt, program, riktliner och andra aktiviteter i u-länder i form av utsläppsminskningar (inkl REDD+-aktiviteter), anpassning, kapacitetsuppbyggnad och teknikutveckling/överföring.

- Beslutar att införa en teknikmekanism för att påskynda teknikutveckling och spridning av ny teknik, vilken ska drivas av varje lands särskilda omständigheter.

- Överenskommelsen ska ses över 2016. I denna översyn ska övervägas möjligheten att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.

De tre bilagorna är än så länge blanka.

Alla andra delar som förhandlats i de båda arbetsgrupperna sparas till senare eftersom man inte är villig att ta beslut om delar innan helheten är klar.

Återkommer med analys om överenskommelsens innehåll. Förhandlingar pågår fortfarande.

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: