07 december 2009

Kyotoavtalet lever

Vet inte hur många som lagt märke till det lika tydligt som jag, men plötsligt har mycket mer fokus börjat rikta sig mot Kyoto-protokollet. Svensk media tror ju som regel att detta avtal upphör 2012 och att vi håller på och förhandlar om något nytt som ska komma efter det. Jag har mer eller mindre gett upp att försöka förmå dem att korrigera denna bild.

Faktum är att Kyoto är det enda redskap vi i dagsläget har. Och hur otillräckligt det än är, så finns det inget annat så rigoröst och genomarbetat internationellt avtal inom något område.
Det finns anledning att vara rädd om detta, även om vi är många som hellre sett att det gått att ersätta detta med ett annat mer ambitiöst avtal som även omfattar u-länderna. Men självklart måste ambitionsnivån höjas för nästa åtagandeperiod och vi måste vi hitta ett sätt som gör det möjligt för USA att kliva in i avtalet.

EU gick ju på en bränna i Bangkok när de försökte sig på att officiellt uttala att man hellre såg att Kyoto ersattes av ett nytt avtal. Mördare kallades vi. Ju tydligare det blivit att ett nytt avtal även kommer att omfatta krav på u-länderna, ju mer backar de tillbaka och vill att Kyoto ska utgöra fortsättningen.

Vid dagens presskonferens var Yvo de Boer noga med att betona att merparten av länderna vill se att Kyotoavtalet lever vidare och att det inte upphör 2012.
Imorgon börjar förhandlingarna i parallella spår. Det skulle inte förvåna mig om förhandlingarna inom Kyoto drar till sig större uppmärksamhet är de inom det nya långsiktiga avtalet.

Inga kommentarer: