17 december 2009

Dödläge brutits

Danskarna har lyckats bryta dödläget och fått gehör för att det nu ska bildas arbetsgrupper under både konventionen och Kyoto. Båda ska ledas av Connie Hedegaard och hon ska tillsätta grupper ledda av personer med högt förtroende. Parterna ska börja med Kyoto och det första mötet ska börja kl 13.00.

Sudan från G77 var på helspänn och krävde genast att inget avtal ska läggas fram för statscheferna som inte parterna har kommit överens om. De ville ha garanti för att det ska läggas fram två avtal. Rasmussen lovade diplomatiskt att grupperna ska jobba vidare med de två befintliga texterna, men sa väl egentligen inte så tydligt att de fortfarande inte försöker få fram ett alternativ. Uppenbart är i alla fall att danskarna inte lyckats få tillräckligt stöd för att i detta läge gå vidare med sitt kompromissförslag. Segrare är alltså igen Kina.

Arbetsgrupperna får några timmar på sig att jobba och att bilda undergrupper som jobbar i enskilda frågor. Avrapportering mot kvällen. Utgår från att det är Ashe och Cutajar som får fortsatt förtroende att leda grupperna.

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: