15 december 2009

Förhandlingsläget för nytt avtal under konventionen

Några ytterligare textförslag har kommit från förhandlingsgrupperna.
Här några snabba anteckningar om dessa:

Åtgärder för utsläppsminskningar från u-länder
Utvecklingsländer ska eller kan göra klimatåtgärder som ska de ska få stöd för och som ska täcka merkostnader. Åtgärderna ska analyseras offentligt vad åtgärden kostar och vilka utsläppsminskningar det ger.
Till detta ska en organisation inrättas som ska matcha de bidragande länderna med de länder som behöver stöd för åtgärder. Ej överens om hur bindande det ska vara att göra åtgärder.

Kostnadseffektivitet
Föreslås att parterna ska starta ett arbeta för att få fram de mest kostnadseffektiva sätten att finansiera med offentliga medel. Idéer till detta ska lämnas senast 26 juli 2010.
Att fasa ut HFC pekas ut som ett mycket kostnadseffektivt område.

Teknikutveckling och överföring
- Parterna är överens om att påskynda utvecklingen och införandet av miljöteknik
- Samarbete mellan länder och regionen, nord-syd och syd-syd, ska stödjas.
- Parterna ska i sin nationella politik stärka forskning, utveckling, skapa incitament för att mobilisera privat kapital, stödja miljöarbetet, utveckla sin kapacitet och införa robust miljölagstiftning.
- Medverka i internationell samverkan för att uppnå dessa mål och att stödja införandet av bästa tillgängliga metod/teknik.
- Åtgärder som ska ges stöd är t ex: forskning o utveckling, införande av miljöteknik, aktiviteter som genererar privata medel, miljöövervakning, inrättande av miljöteknikcentrum, implementering av planer.

En organisation ska inrättas som rymmer både en internationell Klimatteknikkommitte och ett klimatteknikcenter. Teknik kommittén ska lyda under klimatkonventionen och ge råd, rekommendera insatser, stödja samarbete och i övrigt stödja införandet av miljövänlig teknik. Kommittén ska avge årlig rapport. Kommittén ska ha ett nära samarbete med finansgruppen.

Klimatteknikcentren, och nätverk av dessa, ska fungera som motor för samordning och införande av ny teknik.

Fördubbla internationella forskning och utveckling på miljöteknikområdet till 2012 och fyrdubbla den till 2020 med ett tydligt fokus på hållbar klimatteknik.

Anpassning
Huvudförslaget är att ett särskilt program eller ramverk för anpassningsfrågor ska inrättas.
Alla länder ska (u-länder med stöd av i-länder) upprätta anpassningsplaner, bedöma behov, stärka sin kapacitet att hantera det, vidta åtgärder för att minska risken för katastrofer, utveckla data och mätning.

Kapacitetsuppbyggnad
Parterna är överens om att detta är en mycket viktig fråga, men det finns ett tiotal olika förslag på hur detta ska ske.

Sidoeffekter
Hur de länder som drabbas av klimatomställningen ska kompenseras finns inte enighet om.

Jordbruk
Länderna ska stödja forskning, utveckling och metoder som minskar klimatpåverkan från jordbruket. SBSTA får i uppdrag att utreda vad konventionen kan göra fram till mars.

Skog
Se tidigare blogginlägg

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: