19 december 2009

Copenhagen Accord försvagad

Har just fått ta del av en senare version av Copenhagen Accord. Tyvärr kraftigt försvagad på flera punkter.

Här är skillnaderna:

Man erkänner fortfarande att det krävs stora utsläppsminskningar (”deep cuts”), men målet om 50 % till 2050 är borttaget. Istället ska det ske på ett sätt som håller oss under 2 grader.

Utgångspunkten om en rättvis fördelning av det atmosfäriska utrymmet är borta. Istället ska det ske i enlighet med vetenskap och på rättvis bas.

Annex 1-ländernas åtagande om att minska sina utsläpp, var för sig eller tillsammans, med 80 % till 2050 är borta. Istället ska man senast 1 februari 2010 anta mål för 2020 enligt bilagan. (I denna finns de förslag som länderna hittills gått ut med.)

Både utsläppsminskningar och finansieringshjälp ska mätas, rapporteras och verifieras i syfte att säkra att det är rigoröst, robust och transparent.

- Annex 2 –länder ”will” (ska) implementera åtgärder för att minska utsläppen, enligt bilaga 2, senast 1 februari 2010 och dessa ska för att godkännas rapporteras vart annat år. Minst utvecklade länder och ö-länder kan vidta åtgärder frivilligt och med stöd.

Parentesen om tillägg för USA och Kina är borta.

Formuleringen att u-länderna går med på målet att mobilisera 100 miljarder dollar per år till 2020 är borttaget. Istället står att i-länderna sätter detta som mål.

Klimatfonden är omdöpt till Grön Klimatfond

Överenskommelsen ska ses över 2015 istället för 2016. I denna översyn ska övervägas möjligheten att begränsa uppvärmningen ytterligare (1,5 grader är borttaget).

I bilagorna finns de förslag som länderna presenterat angående utsläppsminskningar och åtgärder samt finansiering.


Sedan denna version skrevs så har det förhandlats ytterligare.

Det har kommit många nya bud hela kvällen och det är omöjligt att hålla koll på vad som händer.
Plenum har haft möte under kvällen och tagit beslut om rapporter och en del andra mindre frågor, men utelämnat punkten om själva överenskommelsen. Mötet återupptas när man anser att man har något att presentera.

Obama har åkt hem och meddelat att överenskommelsen kan betraktats som ett första steg. Efter det fortsatte dock förhandlingarna en runda till, där Sverige varit ledande.
Många organisationer ger nu sina presskommentarer.

Maten verkar för övrigt ha tagit slut inne på Bella. Lång kö till några få smörgåsar och fortfarande tusentals personer kvar som ännu inte samlats i plenum för de sista förhandlingarna.
Kansle skulle förhandlarna må bra av något så elementärt som mat och sömn?
Det finns mycket man kan säga om mötesformerna, men det återkommar jag till.

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: