17 december 2009

Kritiskt läge i förhandlingarna

Åter på Bella Center. Lite konstig stämning råder nu när de flesta NGO:s inte längre är tillåtna här och vi samtidigt går in i det mest kritiska förhandlingsläget. Många utställare har packat ihop och seminarier ställs in, eftersom det inte finns deltagare. Vi som tillåts vara där får röra oss i ett begränsat område.

Läget är mycket kritiskt nu och har varit så hela natten. Vid mötet i plenum jag var på sent igår kväll fanns ett stort motstånd från Kina, Indien, Saudi Arabien, Nigeria, Argentina m fl länder mot att förhandla något annat än de texter som arbetsgrupperna tagit fram.

Ordföranden hade för övrigt mycket svårt att avsluta mötet, då delegater från främst dessa länder vill använda all möjlig tid för att avstyra det de uppfattar som ett stort hot. Först efter vädjan från flera personer som var med vid förhandlingarna under föregående natt, om att avsluta för att få gå och sova lyckades ordföranden ajournera mötet.

Danmarks försök att lägga fram en kompromisstext som grund för ett politiskt avtal under konventionen är extremt svårt. EU har under natten haft möten med massor av olika länder för att hitta en konstruktiv väg framåt, men sliter samtidigt med att hantera olika uppfattningar inom EU. Målet just nu är att hitta ett sätt att få de främsta u-länderna såsom Kina, Brasilien, Mexico, Sydafrika och Indien att vilja förhandla på ett mer konstruktivt sätt.

Det kräver att de ger sig in i texter som går längre än de som arbetsgrupperna levererat. I nuläget är det uppenbart att de istället använder formaliafrågorna som ett sätta att hindra förhandlingarna. Konsultationer har skett i en mindre grupp med ca 50 pers för att komma fram till hur förhandlingarna ska läggas upp i nästa steg. Det är dock mycket komplicerat
Den svenska delegationen har inte sovit många timmar i natt. De har nu extremt lite tid kvar för att hitta en väg vidare.

Även Maldivernas president Nasheed höll ett fantastiskt tal igår. Han gjorde det med äkta känsla och utan att någon gång läsa innantill. Budskapet var bl a att grön tillväxt är fullt möjligt och att klimatförhandlingar inte har något att göra med pengar. ”Det är höjden av arrogans. Det handlar om våra kommande generationer. Jag har två barn och jag vill se barn-barn. Om vi inte agerar nu så kommer vi inte att kunna göra det.”

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: