Under lördagen rapporterade även Ashe hur arbetet inom Kyoto går. Även här har ett textförslag kommit, men som ännu har många luckor. Det kommer att vara förhandlingar in i det sista och de informella idag söndag är mycket avgörande.
Det är uppenbart att EU och de andra i-länderna nu utnyttjar sprickan inom u-länderna för att sätta press på de mest utvecklade u-länderna. Det har varit helt otillräckliga diskussioner kring utsläppsminskningar. Indien har sagt att man inte kan tänka sig ens att ha ett mål för när utsläppen måste börja vända neråt och Kina anser det vara för tidigt att tala om ”peak-time” för länder som fortfarande befinner sig i utveckling.
Under lördag em var det intensiv diskussion om markanvändningsfrågor. Nuvarande avtalsförslag är vagt och mycket läggs i fortsatt utredning. Återkommer till detta.
Inom CDM hade man även en intensiv diskussion om CDM ska kvoteras till olika länder och världsdelar eller ej utan att man nådde enighet. Afrika och i princip alla andra än Kina, Indien och Brasilien som inga projekt har idag, vill självklart ha fler medan CDM-trion håller emot. Flera förslag finns också som skulle underlätta för mindre länder att få ta del av CDM, men alla vill inte införa dem.
Om koldioxidlagring och kärnkraft ska rymmas i CDM eller inte kommer regeringscheferna behöva klara ut. Ett förslag finns om att beskatta utsläppsrätter inom handeln med 0,5, 2 eller 8 %.
Enligt förslaget ska även andra växthusgaser, vilka inte idag ingår i Kyoto-avtalet, inkluderas.
Vad gäller hur man ska hantera sidoeffekter av klimatomställningen (såsom uteblivna oljeintäkter) konstaterar man att det behövs ett särskilt forum där dessa anspråk kan riktas, men att men inte kommer att kunna nå fram till på tisdag om hur det i övrigt ska lösas. Kina och G77 vill se ett beslut, medan EU tycker att det räcker med slutsatser. Saudi Arabien, Colombia, Kuwait och Nigeria (vilka alla tillhör de som kommer att drabbas mest) vill att länder som ska kunna få ekonomiskt stöd ska namnges medan EU, ö-länderna m fl vill uttrycka det mer generellt som de svagaste och mer utsatta.
Efter fortsättning på måndag och tisdag levereras resultaten inför potentaterna i högnivåmötet. Mycket mer behöver levereras i denna arbetsgrupp.
Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar