11 december 2009

Låt oss bli klimatledare

Mer möjligheter!:

När vi samlas i Köpenhamn, gör vi det för att nå en global överenskommelse som svar på ett globalt hot. Frågan är om det är rätt ingång? Enligt förhandlingarna handlar det om en ekonomisk belastning vars börda ska fördelas rättvist. En smärtsam process. Om alla ska komma överens innebär det att ett avtal grundat på det minst ambitiösa förslaget.

Ingen historisk förändring har tillkommit som ett resultat av internationella avtal och i enighet mellan de parter som står längst ifrån varandra. Teknologisk utvecklingen och nya levnadssätt kom för att det fanns föregångare som inspirerade fler och fler till dess de blev självgående. Sverige har t ex gjort mycket för klimatet innan vi knappt visste att det var ett problem. Det handlar inte längre om alternativa energikällor, de är självklara. Klimatomställningen har obegränsade möjligheter att skapa nya jobb och stärkt konkurrenskraft. Samtidigt gynnas miljön och välfärden för framtida generationer.

Det kräver dock att vi överkommer rädslan för förändring. Varför begär företag att vi ska investera i utsläppsminskningar i andra länder som gör den industrin mer konkurrenskraftig? Varför kräver industrins lobbyister att EU ska stanna vid 20 % istället för att böna och be om de fördelar som 30 % skulle innebära? Det rätta angreppssättet är att erkänna och skapa global medvetenhet om klimat- och energiomställningens enorma ekonomiska fördelar. Då vill alla vara med, även utan avtal.

Detta kräver globalt, nationellt, lokalt och individuellt ledarskap. Var och en av oss behöver bli klimatledare som bidrar till att lösa det problem vi alla har ett ansvar för. Köpenhamn samlar också en enorm rörelse av ungdomar, individer och organisationer. Allianser som växt underifrån och som kan hjälpa oss att säga saker på nya sätt. Som får oss i rörelse och bidrar till att inte bara skapa en grönare version av det vi har idag, utan ett helt nytt grönt operativsystem.

För övrigt gäller det att få in den där känslan av att det är NU det gäller. Inte när jag får råd eller tid eller då andra säger att jag måste. Nu Nu Nu avgörs framtiden.

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

1 kommentar:

Mike sa...

Globalt hot my ass..

Allt är icensatt