15 december 2009

Miljöministrarna har tagit över

Det fem timmar långa uppehållet i gårdagens förhandlingar berodde delvis på att u-länderna var missnöjda med att endast det nya långsiktiga avtalet skulle diskuteras med regeringscheferna. De vill ju stället fokusera på Kyoto. Dödläget bröts genom stängda konsultationer där ordföranden Connie lovade att nyckelfrågor skulle diskuteras under båda förhandlingsspåren. Som ett sätt att undvika allt för långtgående diskussioner under konventionen har Indien m fl motsatt sig att regeringschefer överhuvudtaget ska förhandla viktiga frågor. Istället bör de enligt Indien bara reflektera över vad mötet kommit fram till.

Det är bra att det danska ordförandeskapet sett till så att miljöministrarna nu kommer in tidigt och förhandlar. Skulle egentligen skett först imorgon, men de har redan tagit över helt och hållet. Tjänstemännen kan inte gå utanför sin skriftliga instruktion som de har med sig till mötet och har inte mandat att agera när nya vägval uppstår.

Regeringscheferna är ju inte världens bästa på de tekniska frågorna i ett klimatavtal. Det krävs därför parallella förhandlingar i konkreta frågor, samtidigt som cheferna kan diskutera det övergripande. Annars ska de ha väldigt bra sufflörer.

Förhandlingarna har pågått långt länge i natt. Det gäller att förvalta det momentum som finns i Köpenhamn. Aldrig har uppmärksamheten varit större och därmed möjligheterna att leverera.

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: