17 december 2009

Hillary här och levererar pengar

Lyssnade till Hillary Clinton som kom hit för att bl a leverera USA:s pengabud in i klimatförhandlingar, eftersom det är kritiskt att få dem på bordet just nu och inte imorgon när Obama ska komma. USA har gjort bedömningen att det behövdes bäst exakt just nu.
Hillary säger att man är redo att bidra med sin rättvisa del av 100 miljarder dollar per år till 2020. Det kan jämföras med EU:s beräkning om att de ska bidra med sin del av 140 miljarder dollar. Inget av dessa bud ligger dock i nivå med vad FN har sagt att det krävs:

Kostnader för att minska utsläppen med 25 % till 2030:
350 miljarder dollar per år, varav hälften i u-länderna.
Varav tillgängligt: 140-230 miljarder dollar per år

Kostnader för anpassning till ett förändrat klimat i u-länder mellan 2010 och 2050:
75-100 miljarder dollar per år
Varav tillgängligt: 0,5 miljarder dollar per år

ÚSA liksom EU menar att pengarna ska komma från en mix av offentliga och privata medel. Hillary betonade också att deras medverkan förutsätter att alla länder är med i uppgörelsen och att pengarna ska gå till de svagaste (dvs inte Kina som Hillary pekade ut som den andra största ekonomin i världen).

Återstår u-ländernas rektion som sannolikt är att det inte riktigt räcker och att det finns för stor osäkerhet kring privata medel. Kina kommer fortsätta hitta sätt att få bort skrivningar om att det bara är de svagaste som ska ha del av pengarna.

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: