13 december 2009

Första förhandlingstexterna

Första officiella förhandlingsprotokollet som ska presenteras för ministrarna har kommit. Det kommer från arbetsgruppen under konventionen och rör övergripande visionen bara. Övriga texter från de andra områdena kommer att komma på tisdag. Tillsammans ser de ut att kunna täcka in allt som krävs för ett nytt avtal.

Här är några av de viktigaste delar av innehållet som dock fortfarande innehåller många hakparenteser med alternativ som måste klaras ut:

- Den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 eller 2 grader. (Ö-länderna kräver 1,5).
- Tre alternativa klimatmål föreslås. 50, 80 eller 95 % till 2020. I-länder förordar 50 % medan Kina m fl u-länder sagt att det i så fall förutsätter att i-länderna tar på sig hela det ansvaret. För i-länder föreslås 75-85 % till 2050, 80-95 % eller över 95% (alla jämfört med 1990 års nivå).
- 1990 eller annat år som godtagits av konventionen ska användas som basår.
- Primärt ska utsläppsminskningarna för i-länderna ske i det egna landet.
- Utsläppen ska börja vända neråt så snart som möjligt (inget årtal) och att det kommer att dröja längre för u-länderna. Parterna erkänner att utveckling och fattigdomsbekämpning är u-ländernas främsta prioritet.
- En ny översyn av klimatöverenskommelsen ska göras 2016 när IPCC kommer med sin nästa rapport.
- U-länderna samlade klimatåtgärder uppskattas motsvara sammanlagt 15-30 % till 2020.
- En mekanism ska etableras för att lista klimatåtgärder i u-länder och att matcha stöd till dem.
- REDD (se tidigare blogginlägg) ska kunna räknas som u-ländernas utsläppsminskningar (inkl avskogning, degradering, bevarande av kollager).
- Termen “sustainable management of forests” används istället för den betydligt mer önskvärda “sustainable forest management, SMF”. (Se tidigare blogginlägg.) SMF antogs som begrepp i Rio 1992 och står för en bred skogsansats som inkluderar många aspekter på skogens värden. Den är därför lämplig att använda som grund för REDD eftersom den täcker allt. Sustainable management of forest har bara som mål att bevara ett jämnt kollager.
- De mesta pengarna ska komma från offentliga fonder, med privata som ett komplement.
- Angående vem som ska ha makten över pengarna finns flera olika förslag eftersom detta är mer kontroversiellt är själva pengarna i sig. Det lutar åt ett särskilt organ under konventionen.
- En mekanism för tekniköverföring föreslås inrättas. Även den ska ha någon form av organisation som ansvarar för de frågorna.

Jag konstaterar att det här inte räcker för att klara klimatet. Det finns inget som säkrar att åtgärder från u-länderna verkligen kommer tillstånd och det finns inte ett årtal för när utsläppen måste vända neråt. Inte heller klargör det hur mycket pengar som i-länderna ska bidra med. EU:s bidrag under de tre första åren är den enda siffra som finns på bordet.

Visionen är viktig som inspiration för övriga områden, men det är inte alls säkert att parterna väljer att inkludera den i det slutliga avtalet.

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: