13 december 2009

Klimatenergi i Köpenhamn

Igår var en dag full av aktivitet i Köpenhamn, både i förhandlingarna och ute på stan. Jag valde själv att delta i klimatdemonstrationerna tillsammans med min dotter och upplevde något som man kanske aldrig får uppleva igen. 50-100 000 människor från hela världen som alla brinner för klimatfrågan och för att vi ska nå resultat. Uppfattningen om vilka sätt som är de rätta för att nå dit var nog lika många som antalet deltagare. Där fanns muslimer som anser att lösningen finns i religionen, kommunister som lägger hela ansvaret på det offentliga, veganerna som menar att köttet är lösningen, miljöaktivister som ser slagorden som nyckeln till framgång och …ja listan kan göras lång.

En och annan ”Atomkraft-nej-tack”-märke gav mig en flashback till gamla kärnkraftsmarcher. Även den samlade personer från hela den politiska kartan. Det viktiga är inte att vi är eniga om lösningarna. Det viktiga är att vi är många som vill nå samla mål. Och det fick jag under lördagen en stark känsla av att vi är!

Passade även på att besöka miljöteknikmässan, Hopenhagen på Rådhustorget, Greenpeace båt och ett stort isberg nere i hamnen, det alternativa Klimaforum samt Klimatfilmfestivalen. Även om det bara var en bråkdel av utbudet under klimatveckorna så fyllde det mer än väl vår dag, innan vi stupade i säng.

Det är något speciellt med klimatmöten. Man får energi!

Andra intressanta bloggar om klimat, cop15, klimatmöte och Köpenhamnsmötet.

Inga kommentarer: