Har ägnat det mesta av eftermiddagen åt intressanta miljösamtal i den svenska delegationen, bara för att konstatera att jag under tiden missat att Danmarks kompromissförslag kring ett nytt avtal läckt ut. Det har skapat rejäl oreda i förhandlingarna. Har nu hunnit läsa förslaget till nytt avtal och kan förstå att u-länderna är rasande. Förslaget ligger dock i linje med vad som krävs när det gäller balansen mellan i- och u-länder, men kanske inte i nivå med vad klimatet kräver.
Vad jag kan förstå så har förslaget ännu bara bearbetats inom den danska delegationen, möjligen med stöd av Storbritanien och USA.
Enligt förslaget ska ett tak sättas för utsläpp per capita, men nära dubbelt så mycket som u-länderna tilldelas per person. U-länderna ska få släppa ut 1,44 ton Co2 per person 2050, medan i-länderna får släppa ut 2,67 ton.
Enligt förslaget ska i-länderna ha bindande åtaganden medan u-länderna ska tvingas göra åtgärder för att minska sina utsläpp och för att få ta del av finansiering. Undantaget är de minst utvecklade länderna. Reaktionerna från u-länderna är kraftfulla och negativa, inte minst över att detta skett i hemlighet bakom deras rygg.
Ansvaret för finansieringsfrågorna föreslås läggas i ett ny finansorgan med representanter från alla ländergrupper direkt under klimatkonventionen där beslut ska tas med 2/3 majoritet. 10 miljarder sägs behövas per år till u-länderna mellan 2012 och 2015.
U-länderna delas upp i två kategorier; de mest sårbara och övriga.
I avtalet sägs inget om de 40 %-iga utsläppsminskningar som behövs till 2020, men det finns flera luckor i avtalet där ministrarna under nästa vecka ska kunna fylla i siffror. 2-gradersmålet nämns dock och att de samlade utsläppen ska vända neråt senast 2020, men att det kommer att inträffa senare för u-länder. Enligt avtalet ska utsläppen totalt sett minska med 50 % till 2050 jämfört med 1990. I-länderna ska minska med 80 % till 2050.
Övriga punkter som nämns i förslaget till avtal:
- Avskogning och skogsdegradering ska hindras genom stöd och finansiella resurser.
- Mål föreslås för minskade utsläpp från bunkerbränsle och att ekonomiska styrmedel införs som genererar pengar från dessa sektorer till klimatfonden.
- Marknadsmekanismer är mycket viktiga och att dessa behöver skalas upp.
- Nationell klimatpolitik och implementering i ländernas övriga arbeten är mycket viktigt.
- Kompensation för sidoeffekter får hanteras i särskild ordning.
- Behovet av en fungerande mekanism för teknologiöverföring.
Det är uppenbart att många delegater känner sig överkörda och menar att de av FN ledda förhandlingarna är sidsteppade.
Avtalet föreslås gälla omgående men omsättas i juridisk handling under det kommande året. Inget slutdatum föreslås.
08 december 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar